En dan is het ineens 1 maart 2022 en is het vandaag precies 15 jaar geleden dat wij (Peter van der Slikke en ik) ondernemers werden. Met knikkende knieën namen wij destijds ontslag bij ABN AMRO. We wilden vrij zijn en vrij kunnen adviseren, écht in het belang van de klant dus. Zonder druk van bovenaf (het management) of van buitenaf (de aandeelhouders). We bedachten de naam topcapital, waarbij top staat voor transparant, onafhankelijk en persoonlijk en begonnen met ons bedrijf, met een bureau en een laptop, op een klein kamertje in Amsterdam-Zuid.

In de afgelopen 15 jaar is er veel gebeurd in ons bedrijf. Zo sloten Frank den Blijker, Mieke van Haandel en Paul Vonk zich aan als partner, namen we een aantal mensen in dienst en verhuisden we van het kleine kamertje naar een groter kantoor aan de Van Eeghenstraat en in 2018 naar onze huidige locatie aan de Veronesestraat. Daarnaast openden we kantoren in de haven van Huizen en het centrum van Haarlem.

iBeleggen als eerste online aanbieder van beleggingsadvies

In 2012 bedachten we iBeleggen omdat we ook minder vermogende beleggers tegen lage kosten wilden helpen en zo ontstond de eerste online aanbieder van beleggingsadvies van Nederland. Eerst nog zelfstandig met een eigen vergunning en later onder de hoede van topcapital. Peter van der Slikke schreef in 2012 het boek Ontmaskerd (destijds een financiële bestseller) en in 2015 Slow beleggen. Recent kwam daar de Geldscheurkalender 2022 bij, een cadeau aan onze relaties ter ere van ons 15-jarig bestaan.

Diverse crises doorstaan met onze beleggingsfilosofie Slow beleggen

Tussen 2007 en 2022 veranderde ook de wereld in rap tempo. We maakten diverse crises mee, zoals vlak na onze start de kredietcrisis (2008), de eurocrisis (2011), de coronacrisis (2020) en de huidige crisis rond de Oekraïne. Al die tijd hielden onze relaties, samen met ons, het hoofd koel. Want hoewel ons bedrijf en de wereld een transformatie ondergingen, zijn wij onze beleggingsfilosofie Slow beleggen, namelijk goed gespreid beleggen tegen lage kosten, altijd trouw gebleven. Zelfs toen we er in slaagden om begin vorig jaar onze portefeuilles helemaal duurzaam te maken.

Op een eerlijke manier en zonder marketingbudget gegroeid tot 1,1 miljard euro

Ondertussen groeide het vermogen dat onze relaties ons toevertrouwden gestaag. We begonnen op nul en beheren nu in totaal ruim 1,1 miljard euro. En dat zonder groeidoelstelling en zonder marketingbudget. Volledig op eigen kracht, zonder overnames. Op een eerlijke en transparante manier. Zo zijn onze relaties vanaf dag 1 de enigen die ons betalen. Nooit hebben we een euro willen ontvangen van een derde partij, terwijl dat in onze branche meer regel dan uitzondering was.

We hebben altijd gevochten voor één belang: het belang van onze relaties, desnoods ten koste van onszelf. We hebben onze mening over de financiële sector naar de buitenwereld ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Moraliteit is de basis van de dingen en de waarheid is de substantie van alle moraal, aldus Gandhi.

Wij delen ons succes met onze relaties

In ons bestaan hebben we driemaal onze tarieven, die al tot de laagste van Nederland behoren, verder verlaagd. Veel mensen verbaasden zich over de tariefsverlagingen: de relaties waren immers toch tevreden? Maar wij willen graag ons succes met onze relaties delen.

Ons vak gaat vooral om vertrouwen. Zonder het vertrouwen van onze relaties hadden wij hier nu niet gestaan. Veel relaties kennen we al meer dan 10 jaar, sommigen zelfs meer dan 20 jaar. Zij hebben ons altijd het vertrouwen gegeven en daar zijn we ze dankbaar voor.

Een nieuwe tijd ligt voor ons. Een tijd van uitdagingen, maar zeker ook een tijd van kansen. Wij hebben er zin in en gaan vol energie de volgende 15 jaar tegemoet.


Heeft u vragen of opmerkingen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.