Soms leidt een mailwisseling met een klant tot een conversatie die je niet snel vergeet en nog steeds actueel is. Het is januari 2016 als wij onderstaande e-mail van een (inmiddels ex-) klant ontvangen. Laten we hem voor het gemak meneer Goudsmit noemen.

Goudsmit: Ik heb mijn aandelen op tijd verkocht, omdat ze naar beneden gingen. Ook de ETF’s. Niet de valutamarkt. Ik volg nu een cursus om trader te worden. In de tussentijd staat mijn hele vermogen geparkeerd bij www.strategyplatform.com. Dat geeft 24% per jaar!

iBeleggen: Dank voor uw bericht. Handelen in valuta is van een heel andere orde dan voor lange termijn beleggen in goed gespreide mandjes van aandelen (bv. ETF’s). Valutahandel is een casino, anders kunnen we het niet benoemen. Denkt u echt dat u 24% rendement per jaar haalt terwijl de rente (risicovrije rentevoet) nagenoeg nul is? Wij kunnen u niet anders dan waarschuwen voor dit soort bedrijven en hun irreële verwachtingen. Heeft u enig idee wie hier achter zit? Hoe ze beleggen? Of uw geld überhaupt veilig is? Waar zij hun rendementen vandaan halen? Of hun informatie klopt? Wij adviseren u de website van de AFM eens goed door te nemen, die vol staat met waarschuwingen voor dit soort praktijken.

Goudsmit: De vertegenwoordiger van www.strategyplatform.com is ………. Tel.: ………… Daar kun je vragen of het betrouwbaar is of niet. Het geld wordt eerst overgeboekt naar de DNB bank in Oslo te Noorwegen. 3TG Broker in New Zeeland bezit over een robot, die de valutamarkt ‘afscant’ voor mogelijke signalen, voor winstgevende trades. Zij maken (Totaltrade) een winst van 40%. De helft is voor hun en de andere helft is voor jou.

Sinds de oprichting van ons eerste bedrijf, nu alweer 11 jaar geleden, zien wij het als onze maatschappelijke plicht om de consument te waarschuwen voor misstanden in de financiële sector, zoals het aanbod van producten door malafide bedrijven. Zo waarschuwden wij regelmatig voor waardeloze vastgoed- en scheeps-cv’s die gouden bergen beloven, maar eerst hun eigen zakken vullen.

Een ander concreet voorbeeld van zo’n product is een binaire optie. Gelukkig is dit gokspel, dat helemaal niets met beleggen te maken heeft en waarmee duizelingwekkende rendementen in het vooruitzicht werden gesteld, verleden tijd. Sinds 1 juli is het in de hele Europese Unie verboden om binaire opties te verkopen, te promoten of te verhandelen.

Helaas worden consumenten nog steeds overspoeld met zogenaamde aanbiedingen die vallen onder de categorie “too good to be true”. Zo werd vermogensbeheerder De Nieuwe Veste recentelijk onder de loep genomen door Jos Leeser van vermogensbeheer.nl, met schokkende resultaten tot gevolg. In zijn artikel zet hij uiteen hoe particuliere beleggers in het Esulep Trading Fund Plus, dat wordt aangeboden door De Nieuwe Veste, in slechts één maand een verlies leden van maar liefst 55,73%.

 

Verder waarschuwde de AFM eind vorig jaar voor Sun Interest. Dit bedrijf bood obligaties tegen een hoge rente aan om te kunnen investeren in grond waarop zonneparken zouden worden geëxploiteerd. Inmiddels is Sun Interest met de Noorderzon vertrokken en bleven de klanten zwetend achter.

En hoe is het afgelopen met het strategyplatform.com van onze meneer Goudsmit? Het zal geen verassing zijn: het bedrijf is inmiddels opgedoekt en meneer Goudsmit kan fluiten naar zijn centen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.