Beleggen is in veel gevallen een goede manier om uw geld te laten groeien en uw financiële doelen te bereiken. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat beleggen niet voor iedereen en niet altijd geschikt is. In deze blog bespreken we 5 redenen om niet te beleggen.
5 redenen om niet te beleggen
Hieronder bespreken we 5 redenen waarom beleggen niet voor iedereen en niet altijd geschikt is. Als u deze redenen in gedachten houdt, kunt u beter beslissen of beleggen geschikt voor u is en hoe u het beste uw financiële doelen kunt bereiken.
-
Onvoldoende kennis van beleggen
Beleggen vereist enige kennis van de financiële markten en hoe deze werken. Als mensen onvoldoende kennis hebben van beleggen, kunnen ze onbedoeld grote risico’s nemen en geld verliezen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u besluit om te gaan beleggen.
Zelfs als u uw geld belegt bij een vermogensbeheerder zoals wij, is het nog steeds belangrijk om enige kennis te hebben van beleggen. Als u geen idee heeft hoe uw vermogen wordt beheerd, kunt u gemakkelijk het vertrouwen verliezen als de marktomstandigheden veranderen of uw beleggingsresultaten tegenvallen.
-
Korte beleggingshorizon
Het kan beter zijn om niet te beleggen als u andere financiële verantwoordelijkheden heeft die voorgaan, omdat beleggen altijd een vorm van risico nemen is. Als u op korte termijn geld nodig heeft voor bijvoorbeeld het kopen van een huis of voor een aanvulling op uw pensioen, dan kunt u zich geen verlies veroorloven. In zulk soort gevallen doet u er verstandig uw geld veilig te houden op een spaarrekening, waar de kans op verlies minimaal is.
Wij raden wij het dan ook af om geld te investeren dat u maar voor een korte tijd kan beleggen. Pas wanneer uw andere financiële verantwoordelijkheden zijn afgedekt en er nog steeds voldoende vermogen én beleggingshorizon beschikbaar is, kunt u overwegen om dit geld te beleggen. Wij adviseren een beleggingshorizon van op z’n minst 3 jaar.
-
Niet bereid risico te nemen
Beleggen is nooit zonder risico en gaat vaak gepaard met volatiliteit en onzekerheid. Als u niet comfortabel bent met de risico’s, kan dit leiden tot angst, stress en slapeloze nachten. Het is het (wat ons betreft) nooit waard om ’s nachts wakker te liggen van uw portefeuille. Het is daarom cruciaal dat u uw eigen risicobereidheid en beleggingsdoelen begrijpt en hierbij binnen uw eigen grenzen blijft.
Als u zich goed voelt bij uw portefeuille, kunt u gemakkelijker omgaan met de volatiliteit en onzekerheid die inherent zijn aan beleggen. Dit kan op zijn beurt de kans op onnodige fouten verminderen, zoals het nemen van emotionele beslissingen in tijden van onrust.
-
Onvoldoende geld om te beleggen
Onvoldoende geld hebben kan ook een reden zijn om niet te beleggen omdat de kans op rendement dan heel laag kan zijn, vooral als er sprake is van vaste kosten die drukken op het rendement. De vaste kosten van een vermogensbeheerder, zoals bijvoorbeeld beheerskosten en transactiekosten, kunnen een groot deel van uw beleggingsrendement opeten en de kans op een positief rendement verkleinen.
Als het verwachte rendement van uw beleggingen niet in verhouding staat tot de totale kosten (TCO), kan het verstandig zijn om te wachten tot u meer vermogen heeft om te beleggen.
-
Geen vertrouwen in de economie
Beleggen vereist een zekere mate van vertrouwen in de economie. Het is geen goed idee om te beleggen als u geen vertrouwen heeft in huidige economische situatie omdat dit kan leiden tot emotionele beslissingen, zoals het verkopen van uw beleggingen tijdens een marktdaling, waardoor u verlies kunt lijden.
Als u geen vertrouwen heeft in de economie, kan het beter zijn om te wachten op een stabielere periode voordat u gaat beleggen. U kunt ook overwegen om te investeren in minder risicovolle beleggingen, zoals obligaties, die minder afhankelijk zijn van de economische groei.
Maak weloverwogen keuzes bij het beleggen van uw geld
Beleggen kan een effectieve manier zijn om uw vermogen te laten groeien, maar is niet voor iedereen geschikt. In deze blog hebben we 5 redenen besproken waarom het beter kan zijn om niet te beleggen, namelijk:
1. Onvoldoende kennis van beleggen
2. Korte beleggingshorizon
3. Niet bereid risico te nemen
4. Onvoldoende geld om te beleggen
5. Geen vertrouwen in de economie
Als een of meer van deze redenen op u van toepassing zijn, is het wellicht verstandiger om nog even te wachten met beleggen of om helemaal niet te beleggen. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het verstandig is om uw financiële doelen en risicohouding zorgvuldig te overwegen voordat u gaat beleggen.
Advies en begeleiding bij beleggingsbeslissingen
Als u nog vragen heeft over beleggen of als u graag advies wilt rondom dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder en kunnen samen met u bekijken wat de beste opties zijn voor uw persoonlijke situatie.
Daarnaast kunt u vrijblijvend onze online vragenlijst invullen om een beter gevoel te krijgen bij beleggen en advies te krijgen over een passend portefeuilleprofiel. Ons team staat voor u klaar en we kijken ernaar om u verder te helpen bij uw beleggingsbeslissingen!