Het verkiezingsgeweld in de Verenigde Staten is achter de rug. Wat was het een spannende strijd. Nu de rook in figuurlijke zin is opgetrokken, is duidelijk dat de democraat Joe Biden als winnaar uit de bus is gekomen. Biden was al langere tijd de gedoodverfde winnaar in de peilingen. Niemand verwachtte dus een nek-aan-nekrace met Donald Trump, waarbij de democraat uiteindelijk aan het langste eind trok. Trump moet het Witte Huis na vier jaar weer gaan verlaten, waar de blauwe vlag, in ieder geval tot 2025, zal wapperen.

Alle ogen zijn gericht op de aandelenbeurzen

We zullen zien wat de aandelenbeurzen de komende dagen gaan doen en of de enorme  schommelingen, zoals we die tijdens de vorige verkiezingen hebben meegemaakt, uitblijven of niet. Mede door de sterke kwartaalcijfers van grote beursgenoteerde bedrijven, was er de afgelopen dagen sprake van een heuse aandelenrally. Een andere reden van deze stijging kan het uitblijven zijn van de zogenaamde blauwe golf. Sommige door Biden aangekondigde en voor het bedrijfsleven mogelijk ongunstige maatregelen, zouden door verlies aan zetels in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hierdoor op de lange baan worden geschoven.

Nu het duidelijk is dat Biden als nieuwe president verder gaat, gaan de analisten en zogenaamde beursgoeroe’s weer helemaal los. Want hoe moet je nu gaan beleggen? Welke aandelen moet je kopen of juist vermijden? De lijstjes met aandelen die mogelijk in een jaar tijd gaan verdubbelen, verschijnen alweer op het internet.

Alle publieke informatie is verwerkt in de aandelenkoersen

Het gokken op specifieke aandelen heeft niets met beleggen te maken, wel met speculeren. Dan kun je beter naar een casino gaan. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar werden er voor gemiddeld 396 miljard euro aan effectentransacties gedaan. Per dag. Wie is dan in staat om structureel de winnaars van morgen uit te kiezen? De beurs is namelijk niets meer dan een verzamelplaats van al deze transacties. Deze transacties resulteren vervolgens in de aandelenkoersen waarin alle publieke informatie en toekomstige ontwikkelingen zijn verwerkt. Deze theorie werd als in de jaren ’60 ontwikkeld door de bekende wetenschapper Eugene Fama.

Aandelen belonen gedisciplineerde beleggers

Terug naar de Amerikaanse verkiezingen. Gelukkig kunnen we wel voorspellen bij wie het beter beleggen is; een democratische president of een republikeinse president. Toch? Dan heb ik helaas een teleurstellende boodschap: het maakt de effectenbeurzen namelijk niet uit of het Witte Huis wordt bewoond door een democratische president of een republikeinse president, zo heeft het verleden geleerd.

Amerikaanse verkiezingen en het effect op de beurzen

Bovenstaande illustratie toont aan wat de impact was van elke gekozen president op de financiële markten. De grafiek toont duidelijk de consistente opwaartse mars aan voor Amerikaanse aandelen.

Dit is een belangrijke les over de voordelen van een lange termijn beleggingsaanpak. Beleggers investeren namelijk in bedrijven, niet in een politieke partij. Welke president aan de macht is, is slechts één van de vele factoren die invloed hebben op de richting van de financiële markten.

Conclusie

Vertrouw dus op de kracht van de financiële markten op de langere termijn, ga Slow beleggen en blijf vooral belegd.


Contact?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.