Het jaar 2021 ging opgewekt van start. Alle ogen waren gericht op de wereldwijde vaccinatieprogramma’s. Even leek het erop dat beleggers geen risico’s meer zagen. Totdat er eind januari enige nervositeit groeide op de beurzen. Dit werd veroorzaakt door de extreem lage rente, de sterk stijgende overheidstekorten, de toenemende angst voor inflatie, de waarschuwingen van extreem hoog gewaardeerde aandelen (van onder andere het IMF en de Amerikaanse Centrale Bank) en de enorme verschillen in rendement tussen sectoren.

De verschillen in rendement tussen de sectoren kan nog wel even voortduren. Veel beleggers neigen ernaar succesvolle sectoren te overwegen en de matig of slecht presterende sectoren te onderwegen. Doordat beleggers dit soms overdrijven, worden de verschillen alleen maar groter. Naar verwachting vindt er op den duur een correctie plaats ten gunste van de achtergebleven bedrijven. Mede om deze reden zijn wij ervan overtuigd dat een goede spreiding over sectoren en aandelen het beste antwoord hierop is.

Na de nervositeit op de beurzen eind januari, neemt het optimisme begin februari weer de regie. De hoge waardering van bedrijven wordt veelal veroorzaakt door (sterk) gestegen winsten en dito goede vooruitzichten. Ook de doorgaans conservatieve Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank) liet in het tv-programma Buitenhof weten dat het uitzicht op economisch herstel het huidige positieve beursklimaat verder kan ondersteunen.

Groep kleine beleggers haalt wereldnieuws

Een unicum in beleggersland vond eind januari plaats. Een groep kleine particuliere beleggers heeft een Amerikaans hedgefund aangevallen. Hedgefunds verdienen niet zelden miljarden met beleggen door middel van opties en futures en profiteren stelselmatig van met name bedrijven die tegenslag ondervinden. Vaak is er maar weinig voor nodig om deze bedrijven een extra koersdaling te bezorgen. Ze verkopen aandelen van dat bedrijf zonder ze zelf te bezitten (het zogenaamde short-selling). Samen met anderen strooien zij negatieve berichten rond over dit bedrijf en bereiken zij vaak dat de koers verder daalt waarna zij de aandelen op een lagere koers terugkopen. Zo worden ondernemingen in no-time in serieuze problemen gebracht.

Een groep kleine beleggers zette hedgefund Melvin Capital klem door in dit geval massaal aandelen van de Amerikaanse winkelketen GameStop te kopen. Een oproep op het platform Reddit zorgde ervoor dat veel beleggers zich verenigden. Hierdoor steeg de koers van het aandeel in enkele dagen tijd van 17 dollar naar circa 400 dollar. In plaats van er veel geld aan te verdienen, verloor Melvin Capital door deze actie een slordig bedrag van 4,5 miljard dollar.

Veel professionals op Wall Street zijn hiervan geschrokken en zien in dat er door internet ook op dit vlak blijkbaar andere tijden zijn aangebroken. De bijna onaantastbare macht van grote financiële partijen is blijkbaar niet meer zo vanzelfsprekend. Deze gebeurtenis heeft daarom op de financiële markten voor extra onzekerheid gezorgd.

Historisch hoog niveau aan spaargeld

De hoeveelheid spaargeld is het afgelopen jaar zeer sterk gestegen en heeft daarmee een historisch hoog niveau bereikt. Consumenten waren in 2020 nauwelijks in de gelegenheid grote aankopen te doen of zagen daar onder de beperkende omstandigheden vanaf. Velen vermoeden dat consumenten, zodra dit weer verantwoord kan, een deel van hun gespaarde geld uitbundig zullen uitgeven en dat er sprake zal zijn van een zekere inhaalslag. Naar verwachting zal er in de meeste landen over enige tijd een stevige heropleving van de economie plaatsvinden. Dat het bedrijfsleven en daarmee ook de beursgenoteerde bedrijven hier flink van gaan profiteren, spreekt voor zich.

Tegelijkertijd realiseren wij ons dat we oog moeten houden voor de mogelijke negatieve effecten van een vermoedelijke belastingverhoging in de VS en een (al dan niet kortstondig) stijgende inflatie. In veel landen nemen de maatschappelijke spanningen toe, die zich uiten in vele betogingen en snelle toename van de populariteit van populistische partijen. Dit zou in het post-coronatijdperk nog voor onvoorziene gebeurtenissen kunnen zorgen.

Flinke dosis geduld vereist

Vertrouwen in de toekomst is essentieel bij beleggen. Toen de eerste werkzame coronavaccins vorig jaar oktober de kop opstaken, schoten de beurskoersen omhoog. De eerste twee ontwikkelde vaccins van BioNtech/Pfizer en Moderna bleken veelbelovend en voor ruim 90% effectief te zijn. Ze gaven beleggers en consumenten vertrouwen in de toekomst. Optimistische scenario’s kwamen weer uit de kast en geloof in een snel herstel groeide.

Tegelijkertijd bleef en blijft het COVID-19 virus wereldwijd flink huishouden. De coronamaatregelen zijn in de meeste landen weer aangescherpt. Wereldwijd wordt er gevaccineerd om de bevolking bescherming te bieden tegen het virus. We hebben een begin gemaakt aan het einde van de coronacrisis, maar moeten nog veel geduld oefenen voordat we weer langzaam terug kunnen naar het ‘normale’ leven.

Kansen groter dan bedreigingen

De consument staat in de startblokken. Het enorme stuwmeer van geld, hoop en ontladingsbehoefte is ongekend groot en zal in het post-coronatijdperk het consumentengedrag gaan bepalen. De kans op een sterk economisch herstel is daarom bovenmatig groot en zal ook de aandelenbeurzen een extra boost kunnen geven. Deels is hierop door de aandelenmarkten vooruitgelopen, maar veel en langer durend goed nieuws zal het positieve klimaat van een stevig fundament voorzien. Wij zien voor de komende periode voor beleggers meer kansen dan bedreigingen. Incidenten zijn van alle tijden en kunnen de bekende rimpelingen in het koersverloop veroorzaken, maar de kans op een voorlopige opwaartse trend lijkt het grootst.


Heeft u vragen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.