Een microscopisch klein virus heeft China sneller op de knieën gekregen dan president Trump. Je zou als complotdenker bijna denken dat de VS dit virus in China heeft verspreid, maar dat lijkt wel erg ver gezocht. Juist het sterk hiërarchisch systeem in China (waar toestemming van hogerhand moet komen voor elk besluit) heeft het coronavirus enkele weken lang onder de pet gehouden. Tegelijk zorgt hetzelfde systeem, na bekendmaking van  de Chinese ‘Kroon’, voor ‘succesvolle’ draconische maatregelen.

Oorsprong van de Chinese ‘Kroon’

Onder een elektronenmicroscoop ziet het virus er enigszins uit als een kroontje. ‘Corona’ is Latijn en betekent ‘kroon’. Waarschijnlijk is voorgenoemd virus door de jaren heen van vleermuizen overgebracht op de mens. Op een lokale vismarkt in de Chinese stad Wuhan heeft het virus zich eind vorig jaar vervolgens razendsnel verspreid. Wuhan is een stad met meer dan tien miljoen inwoners en een belangrijke verkeersader voor China.

Wereldwijde impact van het coronavirus

De afgelopen weken zijn de beurzen in de ban van het coronavirus. De fabriek van de wereld is voor een belangrijk deel stil komen te liggen. De wereldwijde beurzen reageerden in eerste instantie nerveus, maar de koersdalingen bleven bescheiden (behalve in China zelf), met afgelopen maandag zelfs een heuse opluchtingsrally.

De vraag is echter of deze opluchting terecht is en niet te vroeg komt. Het is nogal wat als de toeleverancier van miljoenen bedrijven wereldwijd plotseling niet meer of onvoldoende kan leveren. Hele productieprocessen worden door het beruchte virus lamgelegd en voorraden worden vervolgens niet meer aangevuld. Het huidige optimisme lijkt ons enigszins voorbarig, omdat nog maar moet blijken of de gevolgen van de uitbraak van de Chinese ‘Kroon’ geen blijvende schade veroorzaakt. We denken hierbij aan schade voor individuele bedrijven, maar ook schade voor de groei van de economie van landen en misschien zelfs regio’s.

Als lange termijn beleggers zijn wij van mening dat dit coronavirus (net als voorheen het SARS-virus, vogelgriepvirus, ebolavirus en BSE-virus) uiteindelijk geen noemenswaardig effect zal hebben op de koersontwikkeling van aandelen op de langere termijn. Het zal daarentegen waarschijnlijk wel de economische groei van veel landen op korte termijn negatief beïnvloeden. Op korte termijn kunnen wij dan ook verwachten dat de koersuitslagen wat groter zullen zijn. Voor startende beleggers of beleggers met veel spaargeld, bieden perioden met lagere koersen wederom kansrijke instapmomenten.

Gevolgen van de Chinese ‘Kroon’ voor Nederland

In ons klantenbestand zitten enkele ondernemers die direct afhankelijk zijn van leveringen vanuit China. Eén ervan vertelde onlangs problemen te ondervinden met het samenstellen van zijn product wegens gebrek aan essentiële onderdelen. Natuurlijk, één ‘vleermuis’ maakt nog geen winter, maar veel productiebedrijven buiten China blijken afhankelijk van de productiecapaciteit in China.

Algemeen beursklimaat

Ondertussen vinden er wereldwijd andere belangrijke gebeurtenissen plaats die het beursklimaat nu en in de toekomst stevig kunnen beïnvloeden. Ik noem u de rommelige voorverkiezing bij de democraten in de VS, wat koren op de molen is voor president Trump en zijn inmiddels gestrande afzettingsprocedure. Maar ook het definitieve vertrek van Engeland uit de Europese Unie, de toenemende spanningen tussen Turkije en Syrië en de blijvende politieke onrust in het Midden-Oosten. Daarbij komen nog de wereldwijde zorgen omtrent het klimaat, de almaar groeiende vluchtelingenstromen en de dreigende water- en voedselschaarste.

Maar, de mensheid heeft door de jaren heen immense uitdagingen overwonnen. Het zijn met name de jongeren die deze problemen wereldwijd met veel motivatie en energie te lijf gaan. Wij durven er daarom op te blijven vertrouwen dat uit deze dynamiek de nodige mooie en nieuwe initiatieven zullen voortkomen. Initiatieven die de wereld met vallen en opstaan naar een steeds hoger plan weten te tillen, net als de afgelopen decennia.


Slow beleggen

Meer weten over onze beleggingsfilosofie? Wij noemen het Slow beleggen. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.