Een microscopisch klein virus heeft niet alleen China op de knieën gekregen, maar een aanzienlijk deel van wereld. Terwijl de handelsoorlog nog in volle hevigheid woedt, Groot-Brittannië worstelt met de Brexit en de verkiezingsstrijd in de VS is losgebarsten, verspreidde het coronavirus (COVID-19) zich over de wereld en legde op veel plaatsen het openbare leven lam. In een week tijd duikelden de diverse aandelenkoersen in hoog tempo.

Wereldwijde verspreiding van COVID-19

Hoe kan een virus, dat zijn oorsprong vond op een lokale markt in China, de wereldeconomie zo verlammen? Het coronavirus (COVID-19), dat verwant is aan verkoudheidsvirussen, is hoogst besmettelijk. Het heeft zich razendsnel over de wereld verspreid.

China is het hart van de wereldwijde maakindustrie. Door de toegenomen welvaart zijn reisafstanden geen bezwaar meer. Ondernemers, ambtenaren en toeristen nemen het virus mee. Anderzijds verspreiden de Chinezen het virus weer over andere delen van de wereld. Hierdoor is het mogelijk dat er op het moment van schrijven zo’n 95.000 mensen zijn besmet en er circa 3.000 mensen, vaak ouderen en zwakkeren, aan het virus zijn overleden.

Directe gevolgen van COVID-19

COVID-19 heeft een omvangrijk sneeuwbaleffect veroorzaakt. Door de snelle verspreiding moeten er draconische maatregelen worden genomen. Mensen die het virus bij zich dragen, worden dan ook direct geïsoleerd. Maar ook evenementen waarbij grote groepen mensen samenkomen worden afgelast.

Veel scholen, zoals in de zwaar getroffen gebieden in China, Japan, Zuid-Korea en Italië, zijn gesloten. Naar schatting zitten 290 miljoen kinderen thuis. Dit heeft tot gevolg dat ouders hun kinderen moeten opvangen en tijdelijk niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces.

Omdat veel zakenreizen en vakantievluchten door reizigers worden uitgesteld, annuleren vliegtuigmaatschappijen vluchten op grote schaal. Daarnaast krijgen bedrijven geen grondstoffen of producten meer aangeleverd en zijn gedwongen de prijzen te verhogen.

Leeg vliegtuig

Verwachtingen voor de wereldeconomie

Het is nog niet bekend wat het lange termijn effect is van het coronavirus op de wereldeconomie. De eerste ramingen komen nu wel binnen. Zo verwacht de OESO dat het virus de groei van de wereldeconomie dit jaar zal remmen met -0,5%. De economie van China wordt uiteraard het hardst geraakt maar zal, naar verwachting, ook weer het snelst herstellen. Ook het IMF verlaagde zijn groeivoorspellingen met -0,5% en verwacht in 2020 een groei van (nog steeds) +2,8%.

Harde daling betekent ook snelle groei

Ondertussen zijn de wereldwijde aandelenbeurzen bezig aan een heuse ‘rollercoaster ride’. De Nederlandse AEX viel bijna 100 punten naar beneden en verloor in 10 dagen tijd maar liefst -15%. Sinds de kredietcrisis van 2008 hebben beleggers hun vermogen niet zo snel zien verdampen als nu. De Chinese Hang Seng Index daalde ‘slechts’ 10%.

Maar als koersen hard dalen, stijgen ze meestal ook weer snel. Zo begon de Amerikaanse effectenbeurs Dow Jones de afgelopen week met de grootste koerswinst in meer dan 10 jaar. De index steeg in één dag met iets meer dan +5%. Het kan dus verkeren.

De beurzen zullen ook na COVID-19 weer herstellen

Het is duidelijk dat angst en euforie elkaar afwisselen maar dat niemand weet welke richting we gaan inslaan. En dat is nu juist het punt: beleggers houden niet van onzekerheid. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te noemen:

Het aantal nieuwe coronagevallen in China neemt dagelijks af.

Meer dan de helft van de mensen die is besmet met het coronavirus is inmiddels weer genezen (van de circa 95.000 besmettingen wereldwijd zijn ongeveer 55.000 mensen weer hersteld).

Aan een vaccin wordt koortsachtig gewerkt door de grote farmaceuten. Ook deze epidemie zal worden bedwongen.

Wat ons dan rest zijn de economische gevolgen. Maar het verleden wijst keer op keer uit dat de economie heel flexibel is en dat dit virus waarschijnlijk geen noemenswaardig effect zal hebben voor de lange termijn beleggers. Het is nu zaak om het hoofd koel te houden. In paniek uw aandelen verkopen is volgens ons geen goede zaak en gaat voorspelbaar rendement kosten.

De beurzen zullen zich op termijn weer herstellen en de weg omhoog vinden. Zo is dat in het verleden ook gegaan. Ondanks de diverse crises die achter ons liggen, steeg de Amerikaanse S&P500 bijvoorbeeld met circa +5% per jaar in de periode van 1900 t/m 2018.

Beleggers niet bang voor COVID-19 en spelen in op forse beursdaling ­­

De afgelopen week hebben wij het heel druk gehad met (nieuwe) klanten die gebruik wilden maken van de plotselinge koersdalingen. Nieuwe klanten stapten versneld in de markt en bestaande klanten stortten geld bij om de aandelenposities te vergroten.

Soms is het goed om een stap terug te doen om weer twee stappen vooruit te komen. Daarvoor heb je af en toe een beurscorrectie nodig. Dat is onderdeel van een gezond financieel systeem.


Vragen of opmerkingen?

Schroom niet om contact met ons op te nemen. We staan u graag te woord.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.