Het gedrag van Donald Trump heeft de aandelenmarkten al diverse malen in beroering gebracht en het lijkt erop dat het einde nog niet in zicht is. Als Trump zich aan zijn woord houdt, dan voert hij binnenkort een heffing in van 25% op de import van staal en van 10% op aluminium. Het decreet hiertoe werd vorige week getekend. Hij dreigde vorig weekend deze invoerbelasting tevens uit te zullen gaan breiden naar Europese auto’s. Landen of regio’s als China, Canada, Japan, Europa zullen in dat geval zeer zeker met tegenmaatregelen komen. De kans op een heuse handelsoorlog kan dan snel toenemen.

Samenwerken levert doorgaans het meeste op

De vraag is in welke mate de economische groei in Europa hierdoor wordt aangetast en hoe consequent Trump zal blijven, wanneer hij constateert dat er ook flinke nadelige kanten voor de VS aan dit beleid vastzitten. Zo zag voormalig president Bush zich in 2002 genoodzaakt om een handelsboycot schielijk in te trekken, toen de nadelen ervan groter dreigden te worden dan de voordelen. Wij kunnen slechts hopen dat de ‘dreiging’ met een sisser afloopt.

Ook de verkiezingsuitslag in Italië stemt ons vooralsnog niet optimistisch. Het op koers houden van Europa zal nu nog meer stuurmanskunst vergen van de Europese leiders.

Vanuit Duitsland bereikte ons gelukkig heel goed nieuws. De leden van de SPD gaven met een ruime meerderheid groen licht voor de samenwerking met de CDU van Angela Merkel. Dit betekent dat de kans groot is dat Duitsland binnen enkele weken een nieuwe regering heeft. Merkel staat bekend als een betrouwbare, daadkrachtige en Europagezinde politica. Met haar aanblijven kan zij zorgen voor rust en stabiliteit in de Europese politiek.

 

Om de huidige geopolitieke problemen het hoofd te kunnen bieden, is veel ervaring en politieke wijsheid nodig. Angela Merkel staat wat dat betreft meer dan haar mannetje en heeft tevens veel ervaring met ingewikkelde en gevoelige sociaaleconomische problemen. Samen met de Franse president Emmanuel Macron kan Merkel nu de Europese agenda een extra impuls geven en tegelijk de belangen van Europa, die door het vertrek van Engeland uit de EU onder druk staan, met meer succes gaan verdedigen. Voor beleggers betekent dit meer zekerheid. En hoe meer zekerheid, des te sterker de bodem wordt onder de aandelenkoersen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.