Een stortvloed aan goed en slecht nieuws wordt als een soort tsunami over de markt uitgestort. Beleggers krijgen voortdurend, via alle media, nieuwe prikkels en dreigen het spoor bijster te raken. Wij merken dit doordat enkele klanten de laatste tijd kopieën van ‘spraakmakende’ krantenartikelen toestuurden, met de bijbehorende vraag; wat wij van dit, met name onzeker makende, artikel vinden.

De media melden dat wij momenteel de langste periode van een aaneengesloten koersstijging van de aandelenbeurzen meemaken. Sommige beleggers krijgen daardoor last van hoogtevrees. Diezelfde media melden ons ook dat de Emerging Markets het erg zwaar hebben door een combinatie van; een sterker wordende dollar, lagere grondstoffenprijzen en een verdere verzwakking van de eigen valuta’s zoals de Turkse Lira en de Argentijnse Peso. De economische vooruitzichten van deze landen baart hen zorgen. Wij begrijpen dit ten volle, maar realiseren ons ook dat dit beeld snel kan veranderen, wanneer de belangrijke landen adequate maatregelen nemen.

Indonesië heeft veel last van de boycot VS jegens Turkije
Indonesië heeft veel last van de boycot VS jegens Turkije

De afgelopen twee maanden is er naast het inmiddels voorspelbare slechte nieuws – de zoveelste aangekondigde handelsboycot of waarschuwing van president Trump – ook het nodige goede nieuws wereldkundig gemaakt. Zo kwamen veel bedrijven met aanzienlijk betere resultaten dan door analisten verwacht werd, steeg het vertrouwen van ondernemers in Duitsland flink en kwam er een voorlopige handelsovereenkomst met Mexico tot stand.

Ook de OESO waarschuwt voor de negatieve gevolgen van de bestaande handelsconflicten. Met name voor het beleggersvertrouwen, het investeringsklimaat en de aandelenkoersen. Economische instituten verbazen zich dat ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, de lonen niet serieus stijgen. Het recente arbeidsconflict bij Ryanair laat zien dat zelfs harde confrontaties de werkgever er niet toe aanzet om een ruimhartiger loonbeleid te voeren. Werkgevers benutten de relatief zwakke positie van de vakbonden, alle oproepen van bankpresidenten om hogere salarissen in de private sector ten spijt.

Samen lopen betekent nog niet samenwerken
Samen lopen betekent nog niet samenwerken

Vooralsnog lijkt de internationale politiek de agenda, ook voor beleggers, de komende maanden te gaan bepalen. Het boek ‘Fear’ van de gezaghebbende journalist Woodward, over de angstcultuur onder het gezag van president Trump, voedt de politieke onrust. Ook de ontwikkelingen rond de Brexit, het groter worden van de handelsboycot van Trump jegens China, de aanstaande congresverkiezingen in de VS, de toenemende onrust aan het arbeidersfront in Frankrijk en Rusland en de toenemende spanningen rond de Europese vluchtelingenproblematiek vormen stuk voor stuk explosief materiaal. Alleen door het behendig en adequaat opereren van belangrijke politici, kunnen ernstige ongelukken worden voorkomen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.