Afgelopen woensdagavond werd de Nederlandse exitstrategie tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge uit de doeken gedaan. Wij hopen dat het optimisme en geloof in de toekomst verder zal toenemen. Het goede nieuws zal het slechte nieuws waarschijnlijk steeds meer gaan verdringen.

De herstelfase lijkt te zijn begonnen

Fantastisch natuurlijk dat het aantal besmettingen, IC-opnames en doden afneemt. Dit geeft ons vertrouwen in de aanpak van de overheid en specialisten. Sommigen bepleiten een voortzetting van de huidige lockdown, anderen willen de teugels juist meer laten vieren. Wij conformeren ons aan het beleid van dit kabinet. Hoe het ook zij, een voorzichtige herstelfase lijkt te zijn begonnen. Hopelijk wordt deze niet opgeschrikt door een tweede golf besmettingen waarmee eerdere successen worden gefrustreerd. Hoe het herstel uiteindelijk gaat verlopen, zal mede afhangen van de discipline die wij als wereldgemeenschap weten op te brengen.

Het maakt het extra ingewikkeld dat landen niet allemaal in dezelfde fase zitten. Zo moet in de VS het ergste mogelijk nog komen, terwijl bijvoorbeeld Italië en Spanje versoepelingsmaatregelen nemen. Als het ons lukt om de anderhalve-meter-samenleving met succes vorm en inhoud te geven, is de verwachting dat de beurskoersen op dit niveau kunnen blijven of wellicht nog wat kunnen stijgen. Uiteindelijk is het van belang dat er een geschikt vaccin of anderszins effectieve aanpak tegen het COVID-19 virus gevonden wordt. Op dit vlak bestaan er gelukkig de nodige bemoedigende berichten. De meeste specialisten verwachten echter dat een nieuwe vaccin nog 10 tot 12 maanden zal vergen.

Als beleggers proberen wij een inschatting te maken in welke mate de genomen maatregelen van de diverse landen zullen uitpakken voor de beurzen wereldwijd. Voegen betrokken overheden inderdaad de daad bij het woord en blijven daardoor grootschalige faillissementen en structureel verlies van arbeidsplaatsen uit? Als dat zo is, dan neemt de kans op forse beursdalingen sterk af. Daar waar veel economen sombere vooruitzichten schetsen, kijken de beurzen alweer vooruit naar het herstel na die sombere fase. Het is goed u te realiseren dat alle publieke informatie al in de koersen zit verwerkt. Een bekende beurswijsheid luidt: beurzen hebben altijd gelijk. Wij kunnen dit alleen maar hopen.

Mogelijke toekomstige veranderingen

Veel vragen die aan ons gesteld worden, gaan over de mogelijke toekomstige veranderingen in de handelsstromen, het gedrag van mensen, beleid van overheden en grotere bedrijven. Wij hebben ons in deze materie verdiept. Vermoedelijk zal de olieprijs wat herstellen zodra de economie weer op gang komt en de bedrijvigheid van stilgevallen sectoren richting de niveaus van voor de crisis bewegen. Het lijkt reëel te verwachten dat de hoeveelheid vliegbewegingen de eerste jaren wat achter zal blijven. Ook de populariteit van cruiseschepen is aangetast.

Op essentiële onderdelen, zoals medische voorzieningen, zullen veel landen meer zelfvoorzienend willen worden, terwijl voor veel andere zaken geldt dat veel bij het oude zal blijven. Vermoedelijk zal het rijke westen voor veel massaproducten van China afhankelijk blijven. Omgekeerd zal China zich qua afzetmarkten waarschijnlijk afhankelijk weten van de VS en de Europese landen. Naar verwachting zullen eerdere gevestigde handelsrelaties elkaar weer weten te vinden, eenvoudigweg omdat dit zekerheid geeft en gemakkelijk herstart kan worden. De financiële autoriteiten zullen de eerste schades in kaart brengen en er zullen terugverdienscenario’s worden doorgerekend, waarbij hopelijk voldoende rekening gehouden wordt met het mogelijk fragiele herstel. Naar verwachting zullen de meeste ondernemers actief inspelen op de veranderende omstandigheden en hun verdienmodellen opnieuw tegen het licht houden. De kans is aanwezig dat de prijs van menig product en dienst zal stijgen. De koopkracht kan hierdoor merkbaar worden aangetast en mensen zullen in dat geval genoodzaakt zijn hun uitgaven kritischer bekijken.

Wij zijn ons er meer dan ooit van bewust hoezeer zaken internationaal met elkaar vervlochten zijn. Complete productieprocessen vallen stil omdat er een enkel technisch onderdeel ontbreekt. Het is deze afhankelijkheid en kwetsbaarheid die de politiek en ondernemers wensen af te bouwen. Het lijkt ons niet aannemelijk dat dit op korte termijn uitmondt in een structureel anders georganiseerde wereld. Het publiek zal zich de kostenvoordelen hiervan niet zomaar laten afnemen. Wel biedt deze crisis goede kansen om processen versneld te verbeteren. ‘Never waste a good crisis!’

Problemen en conflicten zijn van alle tijden

Het is niet allemaal kommer en kwel meer. De vergezichten worden positiever en de overheden blijken redelijk succesvol te zijn in de bestrijding van de negatieve gevolgen van COVID-19. Zodra de spanningen rond het virus wat geluwd zijn, doemen er nieuwe uitdagingen en spanningen op. Denkt u in dit verband aan de handelsspanningen tussen de VS en China, aan de aanstaande ontvlechting van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, aan het tijdelijk enorme overschot van olie en aan de presidentsverkiezingen in de VS.

Kortom: problemen en conflicten zijn van alle tijden. Effectenbeurzen en financiële markten kennen echter een eigen dynamiek. Het verleden leert ons dat die voor de trouwe beleggers steeds gunstig heeft uitgepakt. Voor ons voldoende reden om ons daar aan vast te houden.

Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar: Beurscrises zijn van alle tijden.


Contact?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.