Er zijn van die jaren dat beleggen minder leuk is. Het zijn jaren waarin veel geduld en incasseringsvermogen wordt gevraagd. Nu is het een feit dat beleggers gedurende de periode waarbinnen zij beleggen heel veel tijd kwijt zijn aan wachten op rendement. De hoeveelheid dagen waarop er geen of minimaal rendement wordt gerealiseerd, ligt boven de 99%! Misschien wel aardig om u dit als belegger goed te realiseren. Het jaar 2018 ligt bijna achter ons. Hoewel verrassingen de wereld nog niet uit zijn, is de kans groot dat dit kalenderjaar voor beleggers de geschiedenis in zal gaan als een ‘verloren jaar’.

Tegen menigeen hebben wij de laatste maanden het volgende gezegd: “Het klinkt misschien raar, maar voor trouwe langetermijnbeleggers is het een zegen dat er af en toe een slechte periode de kop opsteekt. Als beurzen alleen maar plussen zouden laten zien, ontbreekt het risico en zou u als belegger op termijn geen aantrekkelijk rendement maken”. Bovendien: correcties horen bij een gezonde financiële markt. Ervaren beleggers kunnen negatieve beleggingsjaren om die reden wel waarderen.

Sommige mensen kijken ons dan wat meewarig aan; want jullie zijn toch degenen die veel verstand van beleggen hebben? Zouden jullie ons juist niet voor dit type dalingen moeten behoeden? Dit zou u begrijpelijkerwijs aan ons kunnen vragen. Ons antwoord luidt dan: “Nee, dat kunnen wij niet en niemand kan dat. U doet er verstandig aan om degenen die u dit wel beloven, vooral te mijden. Niemand weet wat er morgen gebeurt, laat staan dat zij de toekomst kunnen voorspellen.” Succesvolle beleggers zijn per definitie trouwe beleggers.

De financiële markten zijn op dit moment nerveus en reageren schrikachtig op negatieve signalen. Zelfs ‘Jan met de pet’ wordt er weer eens bijgehaald, want als die gaat beleggen, moet je als belegger wegwezen, zo wordt er vaak geschreven. Er dreigt een inverse rentecurve in de VS te ontstaan. Een dergelijke curve bleek in het verleden veelal aan een recessie vooraf te gaan. De renteangst heeft onze gemoederen tweemaal eerder dit jaar beziggehouden. De honger naar goed nieuws is groot, wat nu weer blijkt uit de reactie van de markt op de bevriezing van de handelsboycot door Trump. Een dag later alweer blijkt de relativering het feestje weer compleet te verstoren. En inderdaad, we beleven idiote tijden. Er is geen respect meer voor regeringsleiders, politiek en spelregels. De elite is los gezongen van de basis en/of omgekeerd. De maatschappelijke onvrede groeit en het wordt steeds moeilijker de goede antwoorden te vinden.

Een goed antwoord hebben ook wij niet. Wel zou het interessant kunnen zijn om gebruik te maken van de dips om de beleggingen op te bouwen of verder uit te breiden. Beleggen blijft leuk en attractief, vooral op heel spannende momenten. Dat heeft het verleden meer dan overtuigend bewezen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.