Het jaar 2018 is goed van start gegaan. De dollar stabiliseert zich en de koersstijgingen van de laatste jaren zetten zich vooralsnog voort. De geluiden uit de hoek van beleggingsdeskundigen, banken en gezaghebbende instituten zijn positief.

Consumenten en producenten hebben er zin in en spreken hun vertrouwen uit over de nabije toekomst. De veel gemaakte opmerking dat aandelen nu extreem duur zijn geworden, kunnen deels worden gepareerd door de eveneens sterk gestegen winsten. Zolang koersen en winsten hand in hand stijgen, is er weinig aan de hand. De belangrijke vraag is daarom of het bedrijven lukt om deze prachtige langjarige winstontwikkeling nog veel langer vast te blijven houden. Wij denken van niet.

Bedrijven zullen de komende jaren geconfronteerd worden met een aantal nadrukkelijke kostenstijgingen. In eerste instantie worden de kostenstijgingen van bedrijven in veel landen deels goed gemaakt door fiscale maatregelen, maar daarna zullen de stijgende arbeidskosten, de duurdere grondstoffen en de beperkte aanwezigheid van goed opgeleid arbeidspotentieel de winstontwikkeling en groeikracht in de wielen gaan rijden. Robotisering zal vermoedelijk een positieve bijdrage gaan leveren aan het tekort aan arbeidskrachten, maar dit zeker niet volledig kunnen opvangen.

Strijden om de koek anders verdeeld te krijgen

Vooralsnog zal het echter zo’n vaart niet lopen en zitten de korte termijn risico’s vooral in de geopolitieke hoek. Gunstig is het dat president Tayyip Erdogan van Turkije toenaderingspogingen onderneemt om de relatie met Europa te verbeteren. Verheugend is ook dat Noord-Korea haar buurland Zuid-Korea heeft benaderd om mee te mogen doen aan de Olympische Winterspelen. Zorgelijk zijn de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en speciaal die in Iran. De olieprijs heeft hierop met een forse prijsstijging gereageerd. De kans dat de financiële markten opgeschrikt worden door het zoveelste schandaal van of rond de Amerikaanse president achten wij reëel. Nog steeds vinden wij het zeer verwonderlijk dat een leider, van een zo’n machtig en democratisch land, het gegund wordt de meest waanzinnige tweets de wereld in te helpen zonder hiervoor door democratische krachten te worden gecorrigeerd. Ongetwijfeld is de zwakte van de dollar voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het optreden van de president van Amerika, Donald Trump.

Zoals altijd zullen wij onzekerheden moeten nemen zoals ze zijn. Onzekerheden zijn van alle tijden en onzekerheden hebben houden altijd de financiële markten in hun ban. De ene belegger heeft er meer last van dan de andere. De meest ervaren beleggers het minst. Wanneer wij echter naar ontwikkelingen uit het verleden kijken en daarmee het heden in perspectief plaatsen, concluderen wij dat groei de norm is, de welvaart mondiaal toeneemt, conflicten van alle tijden zijn en de optimistische mens uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Nog even een enkele opmerking over de dollar. Het verschil in rente tussen de VS en Europa zal in 2018 verder toenemen. De economische groei is in beide regio’s rond de 2,5%. De belastingverlagingen zijn in de VS echter het meest ingrijpend. Europa krijgt door de meeste deskundigen iets betere kansen toegedicht. Nuchter economisch geredeneerd zou de dollar vooral door het forse renteverschil de komende maanden weer wat aan kracht moeten winnen. In dat geval kunnen we een deel van het licht tegenvallend rendement van 2017, veroorzaakt door een dalende dollar, weer terugwinnen.

 

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.