Keer op keer leest u in de media over nieuwe hoogtepunten op de beurzen. Zo is het voor het eerst sinds tien jaar dat de AEX terugkeerde naar een niveau van 550 punten. Ondanks de vele doemverhalen blijven de beurzen maar stijgen.

Verkeerd geïnterpreteerde boodschap
Over die doemverhalen schreven wij al eerder in ons maandbericht van augustus 2017. De cynisch bedoelde titel die wij gebruikten luidde: “Laat die correctie maar snel komen.” Hiermee hebben wij, naar ons achteraf is gebleken, sommige relaties op het verkeerde been gezet. Alsof wij deze correctie zouden verwachten. Niets is minder waar. Aangezien de ‘zender’ verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de ‘boodschap’ moeten wij erkennen niet duidelijk genoeg te zijn geweest. Het is de hoogste tijd om dat nu recht te zetten: wij zien geen enkele reden om negatieve verwachtingen te koesteren rond de koersontwikkeling van aandelenmarkten.

Hoogtevrees
Het is een feit dat veel mensen last hebben van hoogtevrees. Het is ook een feit dat door menig vakgenoot wordt geschreven dat beurzen extreem hoog staan en een correctie niet kan uitblijven. Wij hebben daar de achterliggende periode voortdurend een andere mening over gehad en hebben deze mening in onze maandberichten ook consequent geuit. In een interview met het Financieele Dagblad werden wij begin 2017 de meest optimistische vermogensbeheerder van de vijf geïnterviewde beheerders genoemd.

Gezonde beursdips
Dat beurzen soms stevig dalen vinden wij een gezond verschijnsel. Beursdips zorgen ervoor dat het kaf van het koren wordt gescheiden en dat trouwe beleggers worden beloond. Natuurlijk ligt dat voor een heuse beurscrash anders. Niemand, ook wij niet, vindt het fijn om met enorme verliezen geconfronteerd te worden. Hoewel na een beurscrash altijd forse koersstijgingen volgen, vergt het plotseling wegzakken van het vertrouwen bij massa’s beleggers vaak vele jaren vertrouwensherstel. Niemand kijkt uit naar een dergelijk scenario. Wij hebben er met elkaar belang bij dat beleggers vertrouwen houden in een goed aandelenrendement op middellange termijn.

Herstel
Het aandelenrendement over de maand oktober laat een overtuigend herstel zien. De grotere rust aan het Europese politieke front in combinatie met een sterk gestegen vertrouwen bij consumenten en ondernemers, zijn hier grotendeels debet aan. Nagenoeg alle seinen staan op groen. De Duitse IFO-index (die het vertrouwen van de Duitse werkgevers weergeeft) heeft voor het laatst in 1969 zo hoog gestaan. De economische groei trekt flink aan, overheden verlagen wereldwijd de belastingdruk, bedrijven floreren, consumenten trekken massaal hun portemonnee, de werkloosheid blijft maar dalen (tot nu onder de 9% voor Europa), iedereen profiteert inmiddels van de lage rente en de groei in de VS komt met 3% ruim boven de verwachting uit.

Kansen
Mochten de aandelenmarkten de komende maanden een stevige dip vertonen, dan zien wij dat eerder als een kans om op een lager niveau het belang in aandelen uit te breiden, dan om hierover nerveus te worden en het hazenpad te kiezen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.