Nog maar kort geleden werd er alom een recessie verwacht. Vervolgens bleken de bedrijfscijfers wereldwijd mee te vallen en kwam er onder producenten en consumenten weer wat vertrouwen terug. De investeringen bleken in september flink te zijn aangetrokken. Uit Duitsland en Frankrijk bereikten ons ook bemoedigende berichten. Steeds meer beleggers die eerder winst namen, keren naar de markt terug. De dreigende recessie lijkt afgewend.

President Trump blijft zeer grillig in z’n uitingen. Een deal met de Chinezen kon weleens over de Amerikaanse verkiezingen van 2020 heen getild worden om vervolgens toch weer voor 15 december 2019 tot stand te komen. Beleggers beginnen te geloven in het laatste. Daarmee is een deel van het positieve effect hiervan reeds in de koersen verwerkt. Wij sluiten zelfs niet uit dat een definitieve deal een bescheiden averechts effect op de koersontwikkeling zal kunnen hebben. Zulks op basis van het alom bekende gezegde: ‘bezit van de zaak is het einde van het vermaak’.

Recessie lijkt afgewend

Het beleggingsjaar 2019 loopt op haar einde. Vorig jaar startte de grootste beursdaling van 2018 op dinsdag 4 december en eindigde met een ruim 9% lagere AEX op donderdag 27 december. Lees meer hierover in Feestmaand op komst?

We moeten ons daarom niet te snel rijk rekenen. Met name in beleggingsland kan het verkeren. Wat ons betreft is de belangrijkste vaststelling van afgelopen maand dat de dreigende recessie lijkt afgewend. Niets is ooit zeker, maar er staan te veel seinen op groen om het komend jaar niet met enig optimisme tegemoet te zien.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, woensdag 4 december, laten de beurzen een stevige herstelbeweging zien ten opzichte van de twee voorgaande verliesdagen. Tot en met volgende week zal de markt nog redelijke omzetten laten zien, maar nadien zullen die, wegens het sluiten van de boeken van institutionele beleggers, fors lager komen te liggen. Hierdoor zal de beweeglijkheid van de koersen kunnen toenemen, omdat het gedrag van particuliere beleggers per saldo meer invloed op de koersontwikkeling gaat hebben. Vorig jaar hebben beleggers fiscaal gezien een beursdip als ‘cadeautje’ gekregen. Of de Sint ons dit jaar tijdelijk weer zo welgezind is kunnen wij slechts hopen, maar waarschijnlijk is dit niet.

Brexit

Volgende week zijn er in het kader van de eventuele Brexit belangrijke verkiezingen in Engeland. Het begint steeds waarschijnlijker te worden dat Boris Johnson deze verkiezingen gaat winnen. Dat de Brexit hiermee praktisch een feit wordt, laat zich vervolgens eenvoudig raden.

Wij zijn van mening dat deze aanstaande gebeurtenis grotendeels in de huidige koersen is verwerkt. Voor meer ‘vuurwerk’ moeten wij vermoedelijk wachten tot het nieuwe jaar.


Contact?

Heeft u vragen of opmerkingen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.