De komende tijd naderen wij als wereldgemeenschap op verschillende terreinen indrukwekkende sociaalpolitieke hoogtepunten. Op korte termijn speelt de eventuele herverkiezing van Donald Trump. Op langere termijn vormt de ontdekking van een werkzaam coronavaccin een uiterst belangwekkende gebeurtenis, evenals het aanstaande vertrek van Engeland uit Europa (met of zonder deal) en een tijdig wereldwijd ingrijpen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Helaas neemt het aantal besmettingen van het COVID-19 virus wereldwijd exponentieel toe. Menige overheidsinstantie besluit wederom tot ingrijpende en contact-beperkende maatregelen. De achilleshiel in deze blijft het handelen van de individuele mens. Ons gedrag blijkt doorgaans gelukkig risicomijdend. Zo bestellen wij in toenemende mate boodschappen online, waardoor bedrijven als PostNL, Bol.com, Amazon, Ikea, Ahold, Alibaba, Coolblue en vele andere sector gerelateerde ondernemingen momenteel hoogtijdagen vieren.

“Kan ik niet beter tijdelijk uitstappen?”

Veel beleggers maken zich zorgen om de nabije toekomst en vragen zich af of zij op dit moment wel belegd moeten blijven. Steeds vaker komen de bizarre situaties in de Verenigde Staten ter sprake. Doen wij er als langetermijnbelegger verstandig aan tijdelijk aan de zijlijn te gaan staan, om na de verkiezingsuitslag weer in de markt te stappen? Zal een harde Brexit voor Europa heftige economische gevolgen hebben? Wat als de eerste vaccins tegen het COVID-19 virus onvoldoende effectief blijken? Zullen de enorme en wereldwijd toegenomen overheidsschulden de economie de komende jaren niet volledig ontwrichten? Is het gezien al deze potentieel explosieve situaties niet beter als beleggers even pas op de plaats maken?

Van negatieve berichtgeving naar positieve ontwikkelingen

Ons antwoord hierop luidt dat er de komende periode teveel positieve aanknopingspunten zijn om een dergelijk drastisch besluit op korte termijn te rechtvaardigen. Waar het nieuws in de media dezer dagen wordt overheerst door negatieve berichtgeving, is de kans groot dat deze de komende jaren gaat kantelen naar overwegend positief nieuws.

  • Niet meer ‘Booking.com wil kwart personeel ontslaan’, maar ‘Booking.com zoekt wereldwijd nieuwe medewerkers’.
  • Niet meer ‘Schiphol wil honderden banen schrappen’, maar ‘Schiphol zoekt naarstig nieuw personeel’.
  • Niet meer ‘Economische groei met 8% gekelderd’, maar ‘Economische groei veert sterk op’.
  • Niet meer ‘Consumentenvertrouwen in jaren niet zo laag’, maar ‘Consumenten investeren massaal in zonnepanelen’ en ‘Ontslagen personeel horeca vinden gemakkelijk ander werk’.

Enfin, u weet er zelf vast ook nog wel een aantal te bedenken.

Toekomstige investeringen zorgen voor stijging arbeidsplaatsen

Andere positieve ontwikkelingen zijn de enorme investeringen die de komende tientallen jaren te verwachten zijn in onder andere de vergroening van het transport, de huizenmarkt, productieprocessen, infrastructuur en energieopwekking. Hiermee zijn vele honderden miljarden euro’s gemoeid en tevens vele honderdduizenden nieuwe arbeidsplaatsen. Zoals vele anderen voorzien wij een sterke stijging in het aantal arbeidsplaatsen in de zorg, veiligheid, onderwijs, ICT en industrie.

Harde Brexit? Herverkiezing Trump? Coronacrisis? China?

Een harde Brexit zal gevolgd worden door een forse toename aan ‘creatieve oplossingen’ binnen Europa om de handel met Engeland te optimaliseren en maximaal veilig te stellen. Europa en Engeland hebben er allebei belang bij zich te schikken naar de nieuwe omstandigheden.

Bij een herverkiezing van Trump zal Europa met vereende krachten en enthousiasme werken aan het minder afhankelijk worden van de VS en China. Dit kan de positie van Europa op langere termijn versterken, waardoor zij op het wereldtoneel een relevante economische en politieke rol kan blijven spelen.

Mede door de coronacrisis is Europa met de neus op de feiten gedrukt en erachter gekomen dat het belang van ‘selfsupporting’ letterlijk van levensbelang is. Het herschikkingsproces dat hierdoor op gang komt zal ongeëvenaard zijn en veel nieuwe ondernemingsactiviteiten opleveren.

Europa loopt op diverse terreinen ver achter bij de VS en China. Hierbij valt te denken aan informatietechnologie, data-analyse, farmacie, onderzoek en innovatie. Het is Europa’s ambitie om op deze terreinen een flinke inhaalslag te maken. Al deze ontwikkelingen tezamen kunnen een sterke groei in werkgelegenheid veroorzaken en de economische groei een boost geven.

Conclusie

Wij wagen ons niet aan concrete cijfers wat de perspectieven van aandelenbeleggers betreft. Beurzen blijven immers onvoorspelbaar. Ons inziens zijn er meer dan genoeg redenen om als belegger met een goed gespreide portefeuille optimistisch te zijn. Wij wedden nooit op één paard, maar spreiden uw beleggingen wereldwijd. Mocht de inhaalslag van Europa minder voorspoedig verlopen, dan belegt u nog steeds in de winnende bedrijven van andere continenten!


Contact?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.