Het venster naar het ‘normale leven’ komt steeds verder open te staan. Optimisme voert de boventoon. Net als Matthijs van Nieuwkerk aan het begin van elk praatprogramma zegt, schrijf ik: “We gaan begínnen”. Met het openen van de miljarden vensters in met name de ontwikkelde landen, zal de economische groei snel aan kracht winnen. Ook zullen binnenkort alle zeilen worden bijgezet om de explosief stijgende vraag naar producten en diensten bij te kunnen houden.
Onze vrijheid zullen wij maximaal vieren
Velen durven weer concrete plannen te maken voor een vakantie in binnen- en buitenland. De opgepotte gelden zoeken naarstig een nuttige bestemming. De terrassen stromen vol en binnenkort krijgen de restaurants het weer extra druk. Met het openen van de pretparken, musea en dierentuinen keert de samenleving de veelheid aan contactbeperkende maatregelen van harte de rug toe. Net als de koeien in het voorjaar springen we blij en opgelucht de groene weiden tegemoet.
Mensen kunnen niet wachten om hun vrijheid weer maximaal te beleven. Het zonnige weer wordt omarmd en we genieten meer dan ooit tevoren. Iedereen boven de achttien jaar, die dat wil, is halverwege juli gevaccineerd. Menig spijtoptant meldt zich alsnog aan, wetend dat dit ieders bewegingsvrijheid ten goede komt. Vooral voor jongeren was corona een bittere pil. Voor hen breken er extra mooie tijden aan. Het naseizoen zal extra veel festivals opleveren, omdat bekende versies ervan alsnog gaan plaatsvinden.
Spaarders stappen over naar beleggen
Per 1 juli 2021 worden vele tienduizenden spaarders onaangenaam getroffen door een negatieve rente op hun spaarrekening. Veel beleggers hebben hierop ingespeeld door een groter bedrag onder te brengen in hun effectenportefeuille. Zolang de gestorte bedragen voor langere tijd kunnen worden belegd, is dat vanzelfsprekend prima, maar beleggers doen er verstandig aan zorg te dragen voor voldoende financiële buffer.
Elk bedrag dat u binnen drie jaar nodig heeft, adviseren wij niet te beleggen. Effectenbeurzen hebben soms meer tijd nodig om te herstellen en beleggers moeten voorkomen dat zij hier problemen door krijgen.
Wat het huidige beurssentiment betreft is er voldoende reden om aan te nemen dat beleggers vertrouwen hebben in de nabije toekomst. De beurskoersen staan weliswaar hoog, maar veel bedrijven draaien topjaren. De grondstoffenprijzen reizen inmiddels de pan uit. Gebrek aan voldoende aanbod van geavanceerde chips frustreert menig productieproces, zoals van auto’s, smartphones en elektrische apparatuur. Gesteund door de nog steeds lage rente stijgen de huizenprijzen door en neemt de behoefte aan goede investeringsmogelijkheden toe. Vanzelfsprekend speelt de financiële en vastgoedsector hier actief op in.
Inflatievrees is iets gezakt
Ondanks de zeer hoog opgelopen beurskoersen en de vrees achter de markt aan te lopen, besluit menig belegger alsnog geheel of gedeeltelijk in de markt te stappen. Per saldo stijgen de beurskoersen in een rustig tempo en lijken deze gelijke tred te houden met de winstontwikkelingen. De angst voor inflatie, waar wij vorige actualiteit aandacht aan besteedden, lijkt wat minder geworden.
Veel professionals zien een belangrijk deel van de sterk gestegen inflatie als tijdelijk, terwijl een inflatie tussen 1,5-2,5 % tegelijkertijd wordt gezien als ‘gezond’. Het is voor de financiële markten een goede zaak als de inflatie en de rente weer richting ‘normale’ waarden gaat.
Gezien de zeer hoge staatsschulden van Europese landen (wij schreven hier afgelopen maand een blog over) ligt een snelle rentestijging niet voor de hand. De Europese Centrale Bank (ECB) zal er alles aan doen om de op den duur onvermijdelijke stijging van de geld- en kapitaalmarktrente in goede banen te leiden. De ECB is er alles aan gelegen de financiële markten onder controle te houden en eventuele economische fricties zoveel mogelijk te voorkomen. De ECB en haar Amerikaanse evenknie Fed hebben eerder laten zien stevig en doeltreffend in te kunnen grijpen. Daarom mogen wij erop vertrouwen dat zij ook in staat zijn de komende renteontwikkeling soepel te laten verlopen en economische ‘ongelukken’ zal weten te voorkomen.
Nu de zomer een aanvang heeft genomen, de vaccinatiegraad dermate hoog is dat de overheid aanleiding ziet de teugels flink te laten vieren, maken velen zich op om in Nederland of daarbuiten van de vakantie te gaan genieten. Wij wensen u daarom een heel fijne, ontspannen en zonnige zomerperiode toe en hopen velen van u binnen afzienbare termijn weer persoonlijk te kunnen ontmoeten.
Heeft u vragen?
Wilt u met een van onze adviseurs van gedachten wisselen over de actualiteit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.