Voor veel beleggers zijn sterk gestegen aandelenkoersen aanleiding om te twijfelen over hun instapmoment. Zeker nu verschillende indices, zoals de AEX- of S&P 500 index, op recordhoogtes staan, lijkt het verstandiger om even te wachten met starten. Beleggers willen natuurlijk niet instappen op een hoogtepunt om meteen een flinke daling voor hun kiezen te krijgen. Toch blijkt deze aanname ongegrond. Instappen op een hoogtepunt kan juist voordelig zijn voor uw rendement, zo blijkt uit onderzoek.

Beurskoersen flink gestegen na coronacrisis

Het beleggingsjaar 2020 ligt nog vers in ons geheugen. Op 18 februari stond de S&P 500 op de hoogste slotstand ooit, namelijk 3.386 punten. De S&P 500 index is de meest gevolgde index ter wereld. Het meet de waarde van de 500 grootste Amerikaanse aandelen (volgens marktkapitalisatie) die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange.

Door de toenemende onzekerheid rondom het coronavirus (en de gevolgen hiervan) gingen de wereldwijde aandelenbeurzen snel naar beneden. Het dieptepunt van de koersen als gevolg van de coronacrisis werd bereikt op 22 maart 2020. De S&P 500 noteerde toen een slotstand van 2.237 punten. In amper vijf weken tijd daalde de index maar liefst -34%.

Ongeveer 5 maanden later, op 18 augustus 2020, verbeterde deze index het record van vóór de coronacrisis met een slotstand van 3.389 punten. In de maanden erna deed de index een stapje terug en steeg vervolgens tot en met het moment van schrijven (2 juli 2021) naar een stand van 4.352 punten. Sinds het dieptepunt van de coronacrisis heeft de S&P 500 een stijging laten zien van ruim +94%!

Verstandig te starten met beleggen op een all-time high?

Wanneer u vermogen langs de zijlijn heeft staan, kan deze enorme stijging u ervan weerhouden om te starten met beleggen. De gedachte dat aandelenkoersen wel móeten dalen na een dergelijke stijging, is begrijpelijk, maar niet terecht. Aandelenkoersen kunnen weken, maanden of jaren achter elkaar stijgen zonder dat er zich een sterke koersdaling voordoet.

Sterker nog: vorig jaar liet J.P. Morgan in een onderzoek over de afgelopen 30 jaar zien, dat beleggers die instapten op een all-time high zelfs betere rendementen realiseerden dan beleggers die op een andere (willekeurige) dag in het jaar instapten.*

De resultaten hiervan kunt u hieronder in de grafiek bekijken. Als u sinds begin 1988 op een willekeurige dag in het jaar (geen all-time high) was ingestapt in de S&P 500 (en als u uw ontvangen dividenden had herbelegd), dan was uw investering één jaar later in 83% van de gevallen positief geweest, met een gemiddelde van +11,7% rendement.

Hoe zou dit eruit zien wanneer u was ingestapt op een dag waarop de S&P 500 op een historisch hoogtepunt sloot? In maar liefst 88% van de gevallen leverde dit een positief rendement op, met een gemiddelde +14,6% rendement. We zien dezelfde trend als we kijken naar een periode van één, drie en vijf jaar na het moment van instappen. Als belegger instappen in de markt wanneer er records op de aandelenbeurzen worden doorbroken, kan dus juist in uw voordeel werken.

Grafiek - All time high

Bron: J.P. Morgan – Is it worth considering investing at all-time highs?

* Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Conclusie

De aandelenmarkten kunnen slechte weken, maanden en jaren hebben, maar de waarde van beleggingen in aandelen zijn in de loop van de tijd gestegen. Er zijn (en er blijven) altijd redenen om bezorgd te zijn over de vooruitzichten op de markt. Hoe dan ook is beleggen (en belegd blijven) een eenvoudige stap om uw vermogen door de tijd heen te laten groeien. Beleg alleen met geld dat u de aankomende jaren kunt missen, in een breed gespreide indexportefeuille en in een portefeuilleprofiel dat aansluit bij uw persoonlijke en financiële situatie.

Mocht u het spannend vinden om te starten met beleggen of wilt u van gedachten wisselen over het instapmoment? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag!

Maurice van der Neut Maurice van der Neut (1994) is vermogensadviseur bij iBeleggen en is samen met Daní het aanspreekpunt voor klanten. Door zijn vele uren op het voetbalveld is hij gewend te werken in teamverband.