Het kan u haast niet ontgaan zijn; het prijzencircus is weer van start gegaan en de ene na de andere award wordt uitgereikt. De vraag die direct rijst is: welke toegevoegde waarde heeft een award, of prijs, voor u als (potentiële) klant?

In de financiële sector is het uitreiken van prijzen de normaalste zaak van de wereld. We kennen; de beste private bank, de beste broker, de beste vermogensbeheerder… Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel ergens een award voor. De uitreikingen worden uiteraard groots gevierd want deze industrie, waarin al teveel mensen werken die volstrekt overbodig zijn, klopt zichzelf maar al te graag op de borst. Iets meer nederigheid zou hier best op zijn plaats zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij hier, als onderdeel van de financiële sector, regelmatig voor schaam.

Precies een jaar geleden schreef ik een blog over misleiding bij zulke prijsuitreikingen. Een voorbeeld hiervan is dat sponsoren meedingen en een grote kans maken om te worden genomineerd. Zo ook bij de Gouden Stier. Dit prijzencircus gaat in november weer van start en de nominaties zijn inmiddels bekend gemaakt. Op 8 november aanstaande weten we wie zich de ‘beste vermogensbeheerder van Nederland’ mag noemen…

We stellen nogmaals de vraag: Welke waarde mag u als consument ontlenen aan zo’n award? Is de beste vermogensbeheerder ook echt de beste vermogensbeheerder? Laten we de proef op de som nemen. Het magazine Cashcow riep in maart van dit jaar een bedrijf uit Baarn uit tot ‘beste vermogensbeheerder van Nederland’. In een daaropvolgend interview op 22 maart tipte deze winnaar vijf aandelen voor de komende kwartalen, te weten; Equinix, ING, Royal Dutch Shell, IBM en Tencent. (Nu zou een particuliere belegger helemaal niet in individuele aandelen moeten beleggen, maar dat terzijde.) Het jaar is natuurlijk nog niet om, maar wie dit koopadvies zou hebben opgevolgd en alle vijf de aandelen op 22 maart in gelijke delen had gekocht, was vandaag al 12% van zijn ingelegde vermogen kwijt!

Dus, bent u op zoek naar ‘de beste vermogensbeheerder van Nederland’? Dan is de kans groot dat u van een koude kermis thuiskomt…

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.