Zowel angst als onzekerheid bepalen vaak de agenda van beleggers. Ruim 37 jaar werk ik in een omgeving waarbij beleggen een belangrijke rol speelt. Eerst als personeelsfunctionaris en later als vermogensbeheerder. In al die jaren heb ik vele tientallen crises voorbij zien komen. Telkens weer waren deze crises gedurende enkele dagen tot soms enkele weken het gesprek van de dag.
Kranten en beleggingsbladen namen meestal de regie in het verspreiden van dit nieuws. Slecht nieuws krijgt meer aandacht dan goed nieuws. Als belegger pakt u dit type nieuws snel op. Immers, u veronderstelt dat dit van invloed kan zijn op de waardeontwikkeling van uw vermogen. Het laat zich daarom eenvoudig raden dat nieuwe beleggers nerveuzer zijn dan ervaren beleggers. En hoe heftiger de bewegingen, des te ingrijpender de emoties.
Het moeilijkste moment in iemands beleggingscarrière is dan ook de zogenaamde startfase. De meest gestelde vraag is niet voor niets: “Is nu een goed moment om te beginnen met beleggen?”. Vaak gaat er een proces van wikken en wegen aan vooraf. Mensen durven hun nek vaak pas uit te steken als het erop lijkt dat de financiële toekomst veel zekerheden bevat en beleggers hierdoor positief gestemd zijn. Negatief nieuws kan de markt soms maanden- of jarenlang domineren. Vaak nadat de beurs langere tijd zijn goede kant heeft getoond, wordt eindelijk de ‘beleggingsknoop’ doorgehakt. Mocht de onzekerheid om welke reden dan ook toch toeslaan, dan neigen beleggers weer gauw naar het ‘veilige’ alternatief: sparen.
Als oude rot in het vak kan ik u verzekeren dat de toekomst altijd veel onzekerheden bevat en ook altijd zal blijven bevatten. Crises zijn van alle tijden. De beste belegger is degene die zich hier niets van aantrekt en die durft te vertrouwen op de toekomst.