In ons vak worden wij nogal eens geconfronteerd met startende beleggers. In de afgelopen 25 jaar hebben wij de beginnende belegger in alle soorten en maten meegemaakt. Toch bestaan er veel overeenkomsten binnen de groep beginnende beleggers. Zo is de beginnende belegger vaak iemand die al jaren redelijke bedragen spaart. Hij of zij verkiest de zekerheid van een laag en relatief stabiel rendement boven de wispelturige rendementen van aandelen. Vandaag ben je blij dat je een keer 2% rendement hebt gemaakt, maar de andere dag heb je de pest erin omdat de koerswinst is verdwenen als sneeuw voor de zon. Juist dit type ervaringen willen zij zichzelf niet aandoen. Maar ja, nu de spaarrente al enkele jaren maar iets boven het nul procent niveau ligt, begint de irritatie bij menige spaarder de kop op te steken. Om die reden volgen deze spaarders sinds enige tijd de financiële pagina’s van kranten. Er is toch alweer sprake van een langer durend mooi aandelenrendement. Het jaarrendement van aandelen ligt het afgelopen jaar gelijk aan 15 tot 20 jaar sparen. De onzekerheid bij spaarders neemt in de tijd steeds verder toe. De vraag: “Ben ik wel goed bezig?”, wordt steeds vaker gesteld.

 

Beginnende beleggers zoeken naar bevestiging van hun voorgenomen beslissing om met beleggen in aandelen te starten. Vormen van bevestiging zijn: gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkt, de stappen die anderen eerder op dit vlak hebben gezet en de goede ervaringen die zij ermee hebben opgedaan, aanhoudend positief sociaaleconomisch nieuws in de media, goede berichten over de groei van de economie, rust aan het geo-politieke front en dergelijke.

 

Pas als beginnende beleggers voldoende positieve signalen hebben ontvangen, durven zij de stap naar beleggen uiteindelijk met enige moeite te zetten. Natuurlijk is het min of meer logisch dat het proces ongeveer zo verloopt, maar de realiteit is dat deze beginnende beleggers per definitie een verhoogd risico lopen op een financieel-emotioneel litteken. Daarover meer in de blog van volgende maand.

 

 

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.