In onzekere tijden zijn beleggers geneigd om op safe te spelen. Dit doen zij bijvoorbeeld door enkel in grote bedrijven te beleggen. Dit zagen wij ook gebeuren in maart toen de effectenbeurzen in een vrije val terechtkwamen. Veel beleggers kozen voor zogenaamde ‘coronabestendige’ aandelen en stortten zich met name op de IT aandelen. Grote techbedrijven, zoals Amazon, Microsoft, Facebook en Netflix bleken juist te profiteren van de coronacrisis en namen in beurswaarde steeds verder toe.

Echter is deze tijdelijke coronaperiode slechts een rimpel in de lange beurshistorie en de toekomst die voor ons ligt. De wereldmarktkapitalisatie bestaat niet alleen uit IT bedrijven, maar uit zoveel meer. Wij kiezen er als bedrijf bewust voor om te allen tijde goed gespreid te beleggen. Wij zetten niet specifiek in op IT aandelen maar volgen onveranderd ons beleid: zorg voor een goede spreiding en houd uw focus op de lange termijn.

Goed gespreid is wat ons leidt

Afgelopen week ontvingen wij een e-mail van een verontruste relatie. Zijn betoog was dat de zes grootste aandelen van de Amerikaanse S&P500 index op dit moment 25% van de totale waarde van deze index vertegenwoordigen, waarvan Apple 6,5% en Microsoft 5,35%. Daarnaast wordt Tesla deze week in de S&P500 opgenomen en krijgt op basis van de huidige marktomvang direct een top 10 notering. Onze relatie kwalificeerde deze verdeling als zeer risicovol en vroeg zich af hoe wij hier tegenaan kijken.

Ons beleggingsbeleid is gebaseerd op de wereldmarktkapitalisatie. Daarom beleggen wij niet alleen in large caps, maar ook in mid caps en small caps. Daarnaast beleggen wij niet alleen in groeiaandelen, maar óók in waardeaandelen.

U belegt met uw portefeuille in maar liefst 7.700 verschillende bedrijven. Een dwarsdoorsnede van onze aandelenportefeuille laat zien dat Apple hier voor ‘slechts’ 2,45% en Microsoft voor 2,15% in is vertegenwoordigd. Tesla zal een weging krijgen van 0,85%.

Beleggen in large caps, mid caps en small caps

Veel actieve beleggers kozen dit jaar voor large caps en dan met name techaandelen. Large caps zijn grote bedrijven met een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar. Zo’n 70% van de wereldmarktkapitalisatie (de totale waarde van alle beursgenoteerde bedrijven in de wereld) bestaat uit grote bedrijven. Maar er is meer dan alleen large caps.

Ongeveer 15% van de wereldmarktkapitalisatie bestaat uit middelgrote bedrijven. Deze mid caps vertegenwoordigen een beurswaarde van 2 tot 10 miljard dollar. Nog eens 15% bestaat uit kleine bedrijven. Deze small caps vertegenwoordigen een beurswaarde van enkele miljoenen tot 2 miljard dollar.

Groeiaandelen versus waardeaandelen

Naast de grootte van bedrijven wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen groeiaandelen en waardeaandelen. De verhouding tussen deze twee soorten aandelen in de wereldmarktkapitalisatie is ongeveer 50/50.

In het algemeen komt het erop neer dat beleggers van groeiaandelen in de toekomst een sterke groei en hoge winsten verwachten. Deze aandelen zijn doorgaans wat hoger gewaardeerd; de koers van het aandeel staat relatief hoog ten opzichte van de (te verwachten) winst

Waardeaandelen zijn het tegenovergestelde van groeiaandelen. Het zijn aandelen met een stabiele omzet en langzame winststijging. De waardering is lager dan bij de groeiaandelen. Er wordt een stabiel dividend uitgekeerd.

Toen de coronacrisis in maart uitbrak, werden juist de small caps en waardeaandelen door beleggers van de hand gedaan. Met name de grote Amerikaanse techbedrijven (die kunnen worden gezien als groeiaandelen) zijn goed voor een groot deel van het aandelenrendement van het afgelopen jaar. Echter, de kleine bedrijven zijn na de beursdip veel sneller hersteld dan de grote bedrijven. En de waardeaandelen zijn, zeker nu het vaccin op komst is, in de achtervolging.

Conclusie: Zorg voor een goede spreiding en focus op de lange termijn

Nooit eerder werd zoveel discipline van een belegger verwacht als in 2020. Daarentegen: nooit eerder werd de discipline van de belegger zo beloond als in 2020. Weinig mensen hadden immers verwacht dat de effectenbeurzen in maart zo hard zouden vallen. Nog minder mensen hadden voorspeld dat dezelfde beurzen daarna zo snel zouden herstellen.

Blijf gewoon belegd, zorg voor een goede spreiding en gok niet op één of een paar paarden. Houd uw focus op de lange termijn. De verliezers van nu zouden best nog wel eens de winnaars van morgen kunnen zijn.


Heeft u vragen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.