Met enige regelmaat spreken wij mensen die voor het eerst het pad van beleggen betreden. Voor menig belegger is dat een onzekere en spannende stap. De meeste (startende) beleggers hebben hun onderbuikgevoel gevolgd. Bijna iedereen had het gevoel op een hoog niveau in te stappen en heeft om die reden besloten het te beleggen bedrag in tranches in te leggen. Soms heeft deze stapsgewijze vorm van beleggen voordelen en soms nadelen. De toekomst laat zich nu eenmaal niet voorspellen.

Wat wij de afgelopen jaren wel hebben kunnen vaststellen is dat beleggers die zich consequent aan hun instapstrategie hebben gehouden hiervan de vruchten hebben geplukt. Op langere termijn verdampt dit voordeel namelijk door de verdere koersstijgingen, maar toch…… de eerste extra winst is wel de leukste. De beleggers die zich niet aan het afgesproken instapscenario gehouden hebben, omdat men op de lagere beursniveaus last kreeg van nervositeit, presteerden de achterliggende jaren beduidend minder goed. Minder succesvolle beleggers zijn beleggers die zich niet houden aan hun beleggingsstrategie. Marchanderen met beleggingsstrategieën wordt namelijk zelden beloond.

 

Maar waarom dan toch die complimenten voor u als belegger, zult u zich afvragen. Wel, bijna alle nieuwe relaties zijn uiteindelijk toch gestart en hebben zich over hun ‘weerzin’, hun twijfel, hun onzekerheid of hun ‘mission impossible gevoel’, heen gezet. Velen durfden te vertrouwen op de ervaringen van al langer beleggende relaties. Tegelijk sprongen deze beleggers niet direct met hun hele vermogen in ‘het diepe’ en gaven zij zichzelf de tijd om stap voor stap ervaring op te doen met beleggen in de praktijk.

 

Misschien is de kunst van het beleggen niet ermee te beginnen, maar veel meer het steeds durven volhouden, ook als het plotseling tegenzit. Onze rol is met name voor de beginnende belegger vaak die van vermogenspsycholoog. Bange beleggers zijn per definitie matige of slechte beleggers en nuchtere lange termijn beleggers realiseren altijd de beste rendementen.

En weet u, daarom vinden wij ons vak zo leuk! Het gaat ons écht niet om het geld, maar om u geleidelijk aan vertrouwd te maken met de basisprincipes van beleggen, de onterechte vooroordelen bij u weg te nemen, u vertrouwen en inzicht te geven in de kracht van het fenomeen rendement op rendement, u ervan te overtuigen dat het nieuws over de dagelijkse koersen feitelijk ‘fake news’ is en dat beleggen uiteindelijk een zeer ontspannen bezigheid is. Dat geeft ons energie en plezier in ons werk.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.