De afgelopen weken voelde voor menig belegger als een rollercoaster. Met duizelingwekkende vaart denderden de aandelenkoersen naar beneden. Er werden historische verliezen geboekt, met name in de maand maart. De impact van het coronavirus op ons dagelijks leven blijkt ongekend en niet te vergelijken met andere beurscrises. Maar de huidige crisis is er een uit velen.

Kredietcrisis van 2008

De coronacrisis doet ons denken aan de laatste grote crisis die wij met onze beleggers hebben doorgemaakt, de kredietcrisis van 2008. Tijdens deze crisis waren Peter en ik net b­ezig met de opbouw van ons bedrijf. Voor ons betekende deze crisis achteraf gezien een versnelling van onze klantengroei. Tijdens de kredietcrisis gingen de koersen hard onderuit. Ik herinner mij bijvoorbeeld verkoopadviezen van banken voor wat betreft eeuwigdurende obligaties die destijds zelfs 80% in waarde daalden. Om uiteindelijk, jaren later, weer op 100% af te lossen.

En zo ging het uiteindelijk ook met de aandelenkoersen: in maart 2009 gaf niemand nog om aandelen en wankelde ons financiële stelsel. Op 9 maart 2009 sloot de AEX zelfs af onder de 200 punten. Dit niveau was in 1995 voor het laatst bereikt. Volgens de media kon het nog veel erger. Scenario’s met niveaus van onder de 100 punten waren dan ook niet ondenkbaar. “Maar op een gegeven moment bereik je de bodem en dan ga je weer omhoog”, aldus een citaat van Wouter Bos, toenmalig minister van financiën. Had de minister voorspellende gaven of was het puur geluk? Want de dagen en jaren daarna vond een beursrally plaats die de AEX uiteindelijk halverwege februari 430 punten hoger plaatste. Toch ging de stijging van de beurskoersen de afgelopen 10 jaar ook gepaard behoorlijke tussentijdse ‘downs’.

Ups en downs

Onderstaande illustratie geeft de ups en downs in beleggingsland goed weer. De grafiek toont het rendement van de MSCI Europe Index (de 450 grootste Europese bedrijven) van de jaren ’80 tot op heden.

De donkergrijze balken zijn de jaarlijkse rendementen en de rode streepjes geven de grootste aaneengesloten tussentijdse koersdalingen weer in dat betreffende jaar. In het jaar 2012 steeg de MSCI Europe Index bijvoorbeeld met +12% maar ergens in dat jaar was er een tussentijdse daling van -15%. De grafiek sluit af met het eerste kwartaal van dit jaar. Tot en met 31 maart 2020 vond er een tussentijdse daling plaats van -34% om het kwartaal uiteindelijk af te sluiten met een verlies van -22%.

MSCI Europe Index 1980-2020

De illustratie brengt nog een belangrijke boodschap: van de afgelopen 40 beleggingsjaren eindigden er 31 in de plus en slechts 9 in de min. Het totaalrendement vanaf 1980 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt maar liefst +1270%. En dan hebben we het dividend nog niet eens meegenomen. Beleggen in aandelen loont, zolang je voldoende beleggingshorizon hebt om een crisis uit te zitten. Een crisis die eens in de zoveel jaren hoe dan ook om de hoek komt kijken.

Beleggers hebben vele beurscrises moeten doorstaan

Onderstaande illustratie is een grafiek van de MSCI World Index (1.650 aandelen wereldwijd) van 1970 tot en met 2018. Elke euro die u in 1970 geïnvesteerd had, zou op 31 december 2018 een waarde hebben van 25 euro. Als we de grafiek zouden doortrekken tot en met het eerste kwartaal van 2020, dan zou dezelfde 1 euro investering een waarde hebben van bijna 26 euro (inclusief ontvangen dividenden).MSCI World Index 1970-2018

Bron: Dimensional

Een prachtig rendement natuurlijk, maar de weg hier naartoe ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Beleggers hebben de afgelopen decennia vele stormen moeten doorstaan en heftige beurscrises moeten uitzitten, hierbij valt te denken aan de oliecrisis begin jaren ’70, de beurscrash van oktober 1987, de aanslagen op het WTC (9/11), de kredietcrisis en de Brexit.

Maar is de huidige coronacrisis dan te vergelijken met andere crises? Nee, de impact van deze crisis op de samenleving blijkt enorm. De beperkende maatregelen om het virus in te dammen zijn uniek en hebben grote maatschappelijke en economische gevolgen. Maar hoe ernstig de situatie ook lijkt te zijn, het is niet de eerste keer dat de economie en de beurzen zo’n harde klap te verduren krijgen.

Moraal van dit verhaal

Beurscrises zijn van alle tijden. En ondanks dat impact van de coronacrisis niet te vergelijken is met eerdere crises, zullen ook de huidige beurskoersen uiteindelijk weer herstellen. Blijf dus vooral belegd en houd de focus op de lange termijn. Wees een gedisciplineerde Slow belegger. De beurs zal u niet teleurstellen.


Slow beleggen

Vraag hier een gratis exemplaar aan van het boek Slow beleggen. Er worden 365 inzichten voor langetermijnbeleggen uit de doeken gedaan. Eén voor elke dag.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.