Afgelopen week zijn wij opgeschrikt door een heftige daling van de beurzen. De Dow Jones daalde vorige week maandag met 4,6% en afgelopen donderdag met 4,2%. De beurzen in Europa daalden tussen de 2,5% en 3,5%. Zo werd de winst van maanden in enkele dagen opgeslokt. Het is wellicht interessant om u te laten weten wat er op zo’n dag en de dag erna bij topcapital en iBeleggen gebeurt.

Maandagavond 5 februari hebben onze vermogensadviseurs al intensief contact. Wij besloten dat ieder een basistekst zou schrijven voor de nieuwsflits die wij de andere dag vóórbeurs naar al onze relaties zouden versturen. Rond 8.00 uur was iedereen op kantoor en hebben wij de te verzenden tekst met elkaar afgestemd en nog net voor beuropening kunnen verzenden.

Aan het begin van de ochtend nemen enkele van onze klanten telefonisch contact met ons op om hun zorgen met ons te delen. In de meeste gevallen weten wij hen te overtuigen vooral niets te doen en de grillen en grollen van de markt te accepteren. Veel meer telefoontjes, afgelopen dinsdag waren dat er totaal 20 en woensdag 14, gaan over de wens van klanten om te willen bijstorten of om een geplande geldstorting naar voren te halen.

Voor ons betekent dit alle hens aan dek. Van elke storting wordt een automatisch gegenereerd aankoopadvies aangemaakt. Dit advies wordt vervolgens door de verantwoordelijke adviseur zo snel mogelijk zorgvuldig gecontroleerd, zodat we de betreffende effectentransacties zonder vertraging kunnen uitvoeren. Mieke had dinsdagochtend al een afspraak staan met een relatie, terwijl er voor drie van haar relaties bijna één miljoen euro belegd moest worden. Frank en Peter hebben, naast de overige werkzaamheden, deze drie stortingen voor hun rekening genomen. Mieke heeft vervolgens een klant van Peter ’s middags weer overgenomen, om er zo zeker van te zijn dat alle orders vóór 17.30 uur uitgevoerd konden worden. Nicky en Marthe hebben gedurende de gehele dag effectenorders verwerkt. Mede dankzij hulp en ondersteuning van Frank en Patrick konden alle transacties nog op dinsdag worden verwerkt.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.