Het nieuwe jaar 2021 is alweer begonnen. Er lijkt geen wolkje aan de lucht. De aandelenbeurzen stijgen vrolijk verder alsof er niets aan de hand is. Aandelen die vorig jaar zijn achtergebleven, zoals in de sectoren energie, financials en small cap en waarde aandelen zijn bezig met een inhaalslag. Lees hier meer over: De winnaars en verliezers van 2020.

2020 was buitengewoon bijzonder

Begin maart vorig jaar werd ik 50 jaar. Mijn vrouw had een verrassingsweekend georganiseerd in Barcelona. Het virus kwam steeds dichterbij; uit Noord-Italië waren zeer verontruste geluiden te horen maar in Spanje was het nog veilig, zo leek het. Het was druk met toeristen in Barcelona. We maakten een fietstocht langs de Sagrada Familia en het strand. En op 7 maart bezochten we een voetbalwedstrijd van de plaatselijke FC. We hadden nooit kunnen bedenken dat dit de laatste voetbalwedstijd van de club zou zijn met publiek en de stad 6 dagen later hermetisch zou worden afgesloten.

Bijna vergeten is het jaar 2020 dat direct de geschiedenisboeken in kan als een jaar waarin het coronavirus onze samenleving ontwrichtte. Ook had het grote economische gevolgen voor de hele wereldeconomie. Afgelopen jaar kan ook de boeken in als één van de meest turbulente jaren ooit op de effectenbeurzen. We zagen diepe dalen, gevolgd door een nog nooit vertoond en onverwacht krachtig herstel van de wereldwijde aandelenbeurzen.

De AEX bereikt haar dieptepunt

Het jaar 2020 was niet het jaar om slappe knieën te krijgen, hoewel er genoeg aanleiding toe was. Het virus raakte ons (en raakt ons nog steeds) allemaal en het was toen nog volstrekt onbekend wat de gevolgen zouden zijn voor ons welzijn en onze welvaart. Op 12 maart maakte ik onderstaande screenshot van het scherm van mijn telefoon. Teletekst toont de slotkoersen van die dag. Dit illustreert de enorme koersdalingen waar we mee te maken hadden.

Teletekst 23 maart 2020Slotkoersen van 12 maart 2020 (Teletekst)

De Nederlandse beurs AEX bereikte op 16 maart haar dieptepunt met een stand van 389,50 punten. Beleggers kregen in één maand tijd een daling van bijna -40% voor de kiezen. De S&P500 (een index met de 500 grootste aandelen van de Verenigde Staten, Amerika’s belangrijkste graadmeter) daalde in dezelfde periode -34% in waarde, waarover straks meer.

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet

Sinds de oprichting van ons bedrijf in 2007 is onze belangrijkste boodschap: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Als de beurzen dalen, ga dan vooral niet verkopen, maar blijf belegd. Het was een bizarre tijd, maar onze eigen relaties raakten nauwelijks in paniek. Dat verdient een groot compliment.

Een beurscorrectie (een plotselinge, zeer scherpe daling op de beurs), hoe heftig ook, hoort bij beleggen. Hetzelfde geldt voor een plotseling herstel van de markt, zo leert het verleden. Uiteindelijk komt het goed, zo lang je maar een lange adem hebt. Een bekend gezegde luidt: it is not about timing the market, but time in the market.

Tussentijdse dalingen zeggen niets over jaarrendement

Onderstaande grafiek is een echte ‘eye opener’. Het betreft het rendement per jaar (grijze balken) van de S&P500 index van 1980 t/m 2020 en de tussentijdse grootste daling in dat jaar (rode strepen).

De resultaten leren ons waarom het beter is om niet te verkopen tijdens heftige koersdalingen. In 2020 daalde de S&P500 tussentijds met -34% om het jaar uiteindelijk met een plus van +16% af te sluiten. Uiteindelijk sloot de S&P500 in 31 van 41 jaren positief af.

Jaarrendement en tussentijdse dalingen S&P 500 1980-2020

Jaarrendementen en tussentijdse dalingen van de S&P 500 van 1980 t/m 2020 (USD)

De beurs is niet de economie

Tot slot nog een andere belangrijke les die we uit 2020 kunnen trekken, namelijk dat er geen aantoonbaar verband is tussen de beurskoersen en de stand van de economie. Ondanks alle onzekerheden (op handen zijnde faillissementen en de haast uitzichtloze economische situatie) bleven de koersen stijgen. Beleggers keken (en kijken nog steeds) over het korte termijn effect van de pandemie heen naar een periode waarin we terugkeren naar een meer normale situatie. En zo bereikte de S&P500 op 18 augustus 2020 alweer een ‘all time high’, de hoogste stand van de index ooit op 3389,78 punten.

Het kan verkeren. Dit jaar zal vast ook weer een jaar met veel uitdagingen en onzekerheden gaan worden. Wij houden vertrouwen in de financiële markten. Maar wat er ook gebeurt, blijf vooral gezond!


Contact

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.