Een belangrijke periode in mijn werkzame leven heb ik gewerkt in het bankwezen, aanvankelijk in diverse personele en later in meer commerciële functies. Alweer ruim twaalf jaar sta ik op eigen benen en vaar ik samen met Patrick Bontje en mijn andere collega’s een onafhankelijke koers.

Patrick en ik hadden bij de start geen concreet beleggingsbeleid klaarliggen, maar hadden wel onze basiskeuzes gemaakt. Wij wilden perse beleggen op een manier die in het belang van de klant was. Onze zoektocht kwam uit bij indexbeleggen. Wij werden indertijd vooral geïnspireerd door het boek “A RANDOM WALK DOWN WALL STREET” van Burton Malkiel. Malkiel was, samen met John Bogle, één van de grondleggers van indexbeleggen en de oprichting van Vanguard. Daarnaast hebben wij in de beginperiode ook het nodige geleerd van Jan de Vries en Hendrik Meesman, volgens ons de eerste beleggingsadviseurs van Nederland die consequent voor indexbeleggen kozen.

Enkele jaren geleden werd mijn aandacht getrokken door de gepubliceerde resultaten van het pensioenfonds van ABN AMRO Bank. Als één van de weinige pensioenfondsen zat dat van ABN AMRO ruim boven de kritische dekkingsgraad. Eind september 2018 bedroeg de dekkingsgraad 130%. Vervolgens ben ik in het beleggingsbeleid van dit goed presterende pensioenfonds gedoken. Al snel kwam ik tot de conclusie dat hun beleggingsbeleid veel overeenkomsten vertoonde met dat van ons. Het pensioenfonds kiest, zoals in het jaarverslag 2017 vermeld staat, in veel gevallen voor passief beheer. In het algemeen betekent dat lagere vermogensbeheerkosten.

Vorige maand liet het ABN AMRO Pensioenfonds haar deelnemers weten dat het pensioen per 1 april 2019 met 2,2% wordt geïndexeerd: een fantastische prestatie. In zekere zin wordt deze afgedwongen door een onafhankelijk, verstandig en kostenbewust beleggingsbeleid. Het blijft echter merkwaardig dat het pensioenfonds van ABN AMRO het qua rendement substantieel beter doet dan de bank voor haar eigen klanten presteert. Klanten die het voor medewerkers van de bank uiteindelijk mogelijk maken dat er überhaupt pensioenrechten kunnen worden opgebouwd.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.