Het kan lastig zijn om vertrouwen te houden in beleggen, vooral wanneer er onzekerheid en onrust in de wereld heersen. Toch hebben onze relaties hun vermogen de afgelopen 10 jaar verdubbeld*, ondanks alle wereldwijde spanningen en crises die voorbij zijn gekomen. Dit is geen toeval. Passief beleggen kan zich bewijzen als beleggers zich vasthouden aan een aantal basisprincipes. In deze blog gaan we hier dieper op in en bespreken we wat het rendement-op-rendement effect voor u kan betekenen.

* Relaties met een zeer offensief portefeuilleprofiel (Rood)

Beleggen in indexfondsen en ETF’s

Relaties die voor 95% in aandelen belegden, hebben hun vermogen de afgelopen 10 jaar verdubbeld door middel van passief beleggen in indexfondsen en ETF’s. Ondanks alle crises en onrustige tijden, zoals recentelijk de coronacrisis en de inval van Rusland in Oekraïne. Zij hebben hun vermogen laten groeien door vast te houden aan onze basisprincipes: wereldwijde spreiding, lage kosten en beleggen voor de lange termijn.

Uw vermogen verdubbeld in 10 jaar

De onderstaande roze lijn toont de prestaties van een iBeleggen-relatie gedurende de afgelopen 10 jaar, zonder storting of opname van geld. De blauwe stippellijn markeert het punt waarop de belegger zijn of haar vermogen heeft weten te verdubbelen.

 

Vermogen verdubbeld iBeleggen

 

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar zou uw geld zijn verdubbeld. Sterker nog, als we terugrekenen vanaf 2012, dan was uw vermogen al na 8 jaar verdubbeld.

Een verdubbeling van uw inleg is geen toevalstreffer of het resultaat van onze scherpe marktkennis. Het is het resultaat van onze beleggingsaanpak, waarbij we geen voorspellingen doen, maar de markt volgen tegen de laagst mogelijke kosten. Hieronder lichten we elk van onze basisprincipes toe.

1. Spreiding

Wereldwijde spreiding betekent dat u niet enkel belegt in één regio of sector. Door te beleggen in wereldwijde indexfondsen en ETF’s, investeert u in een goed gespreide mix van veel verschillende bedrijven uit verschillende landen. We weten immers nooit van te voren welk land of welke sector het komende jaar goed zal presteren. Door uw vermogen te spreiden vermindert u uw risico en verhoogt u de kans op een goed rendement.

2. Lage kosten

Lage kosten zijn van groot belang bij beleggen. Indexfondsen en ETF’s zijn goedkoper dan actief beheerde fondsen. Dit komt doordat indexfondsen en ETF’s een passieve beleggingsstrategie hanteren, waardoor er minder kosten worden gemaakt voor het selecteren en beheren van individuele aandelen. Lage kosten betekenen dat u meer rendement maakt en uiteindelijk meer vermogen overhoudt onderaan de streep.

3. Lange termijn

Wanneer u belegt voor de lange termijn, hoeft u uw beleggingen niet te verkopen bij de eerste tekenen van onrust op de markten. En juist door vast te houden aan uw beleggingsplan kunt u optimaal profiteren van het rendement-op-rendement effect. Dit betekent dat u niet alleen rendement maakt op uw beleggingen, maar ook op uw eerder gemaakte rendement.

Naarmate u langer belegt, wordt het rendement-op-rendement effect steeds krachtiger en kan het een groot verschil maken in uw totale rendement. Het is dus belangrijk om vast te houden aan uw beleggingsplan en te blijven beleggen voor de lange termijn.

Is beleggen nu verstandig?

Vraagt u zich af of beleggen op dit moment een verstandige keuze is, ondanks de onrust in de wereld? Dan is ons antwoord ja. Uiteraard zijn er altijd risico’s verbonden aan beleggen, maar zolang u vasthoudt aan bovenstaande basisprincipes, kunt u vertrouwen hebben in uw beleggingen.


Hulp nodig bij beleggen?

We hopen dat deze blog u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de voordelen van beleggen in indexfondsen en ETF’s. Onthoud dat beleggen voor de lange termijn en vasthouden aan basisprincipes zoals wereldwijde spreiding en lage kosten, de sleutel zijn tot succesvol beleggen.

Als u meer wilt weten over deze onderwerpen, nodigen we u uit om onze andere blogs te lezen. Mocht u nog vragen hebben of behoefte hebben aan persoonlijk advies, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Stuur ons gerust een e-mail of bel ons even op. We helpen u graag verder!

Maurice van der Neut Maurice van der Neut (1994) is vermogensadviseur bij iBeleggen en is samen met Daní het aanspreekpunt voor klanten. Door zijn vele uren op het voetbalveld is hij gewend te werken in teamverband.