Al vanaf de start van ons bedrijf werken wij samen met BinckBank, onze broker. Als vermogensbeheerder hebben wij hun dienstverlening nodig om uw portefeuille te bewaren en aan- en verkopen te doen op de beurs. In augustus 2019 werd BinckBank overgenomen door het Deense Saxo Bank. En op 1 juli 2021 is het zover: dan is de naam BinckBank verleden tijd.

Wie is Saxo Bank?

Saxo Bank is, net als BinckBank, een online beleggersbank. Ze zijn opgericht in 1992 in Denemarken. Saxo Bank is wat omvang betreft ongeveer drie keer zo groot als BinckBank. De bank is gevestigd in 16 landen en heeft wereldwijd meer dan 1.500 medewerkers in dienst. Sinds 2018 bezit het Chinese Geely 52% van de aandelen van Saxo Bank. Geely is China’s grootste onafhankelijke autoproducent, is tevens eigenaar van Volvo en heeft een aanzienlijk belang in Daimler (Mercedes Benz).

Wat betekent dit voor u?

In eerste instantie verandert er voor u niet veel. Alle relaties van BinckBank worden achter de schermen overgezet naar het nieuwe Saxo platform. Er worden vervolgens intern en extern diverse verbeteringen doorgevoerd. Dit merkt u alleen wanneer u direct bij de depotbank inlogt. (Dit is dus een ander platform dan uw persoonlijke iBeleggen omgeving. Binnen uw persoonlijke iBeleggen omgeving verwijzen wij naar het platform van de depotbank.)

Twee toekomstige verbeteringen: rekeningen kunnen straks geheel online worden geopend en geldstortingen zien wij nog sneller binnenkomen. Handig als u op korte termijn extra geld wilt investeren.

Hoe veilig is mijn vermogen bij Saxo Bank?

Net als BinckBank staat ook Saxo Bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door hun Nederlandse bankvergunning wordt het geld op uw rekening wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Gaat de bank failliet, dan is uw liquide geldsaldo dankzij het depositogarantiestelsel gegarandeerd tot een maximum van 100.000 euro per persoon per bank.

Ook houdt Saxo Bank zich aan de regels van de wettelijke vermogensscheiding. Bij een faillissement van de bank zijn de beleggingen afgescheiden van het vermogen van de bank. De Wet giraal effectenverkeer (Wge) en de bewaring van effecten bij een onafhankelijke stichting  bewaarbedrijf waarborgen deze vermogensscheiding.

Wat vinden wij van deze overname?

Wij zijn positief over deze overname. Saxo Bank is een innovatieve online bank en is als fintech bedrijf verder ontwikkeld dan BinckBank. Beide bedrijven hebben dezelfde missie en een bijna identieke cultuur. De overname van BinckBank door Saxo Bank is haast logisch te noemen. De samenwerkingsvoordelen zijn groot; de banken zullen elkaar versterken. Dat heeft voordelen voor u als relatie en voor ons als vermogensbeheerder.


Contact

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.