Als vermogensbeheerder ben ik al ruim 30 jaar dagelijks met geld bezig. Relaties merken vaak op dat ze blij zijn dat ik mijn werk leuk vind en hen hier goed mee kan helpen. Zelf moeten ze er niet aan denken om in mijn schoenen te staan. En dat begrijp ik eigenlijk wel, want het is veel gedoe met getallen, procedures en regelgeving. Wat mijn werk leuk maakt, zijn de persoonlijke doelen die u met uw beleggingen realiseert!

Geen plezier uit cijfers maar uit mensen

Hoewel ik altijd goed met cijfers was, heb ik uit de cijfers op zich nooit plezier gehaald. De techniek van het beleggingsvak vind ik zelfs slaapverwekkend saai. Zeker omdat wij er een verstandig beleggingsbeleid op na houden. We kunnen de markt niet verslaan, maar die slechts volgen. Wij beleggen voor onze relaties super gespreid, in zeer goed verhandelbare aandelen en obligaties, tegen zo laag mogelijke kosten en met een passend portefeuilleprofiel. Dat is waar het om draait. Dat is veel werk, maar allesbehalve spannend.

Toen ik in 2008 als manager bij een grote bank vertrok, heb ik even overwogen om me af te keren van het gedoe met geld en het over een heel andere boeg te gooien. Waarom? Ik was te ver van de klant weggedreven en had geen benul meer van de waarde die geld voor hen had. Mensen om mij heen bleven me echter vragen om advies over geld en beleggen. Ik merkte op dat ik dat nog steeds heel leuk vond en dat had ik in mijn tijd als bankmanager sterk gemist. Wel wist ik inmiddels hoe de hazen lopen in de slangenkuil van de banken. Daarom besloot ik me als onafhankelijk financieel planner te vestigen met als specialiteit beleggen, zodat ik puur in het belang van de klant kon adviseren. Dit maakte omgaan met geld weer waardevol voor me. Inmiddels 8 jaar geleden vond ik mijn definitieve bestemming als partner bij topcapital (moederbedrijf van iBeleggen). Dit doe ik dolgraag nog een jaar of 15 (tegen die tijd ben ik 70 jaar)!

Geld beleggen met een doel

Banken en vermogensbeheerders roepen vaak dat het belang van de klant voorop staat, maar ondertussen is het verdienmodel er niet naar. Het hele bouwwerk van dure kantoren en managementlagen wordt in leven gehouden. Dit wordt allemaal betaald door de klant, die genoegen moet nemen met een lager rendement en minder aandacht.

Ook wij zijn uiteindelijk een commercieel bedrijf waar geld verdiend wordt, maar onze relaties betalen geen cent te veel. Dit kan omdat we de kosten laag houden bij zowel topcapital als iBeleggen. Wij roepen niet dat wij in het belang van de klant handelen, maar voelen het ook echt. En dat kan alleen als wij dichtbij u als relatie staan. Uiteindelijk gaat het er om wat die beleggingen voor u betekenen. Dat is wat ons werk elke dag weer boeiend en uitdagend maakt!

Wat relaties doen met hun vermogen

Onderstaande voorbeelden zijn een greep uit de praktijk van alledag. Allemaal echte relaties van mij, maar voor deze blog niet met namen genoemd. Wie zijn die relaties voor wie ik het allerliefst werk?

  • Een echtpaar dat inmiddels 25 jaar hard heeft gewerkt en gespaard en wil dat er goed voor hun opgebouwde vermogen wordt gezorgd, zodat hun kinderen kunnen studeren en op kamers kunnen gaan wonen. Dat ze, door te beleggen, later van een ruimer pensioen kunnen genieten en een familielid of vriend kunnen helpen, als hij of zij even krap bij kas zit.
  • Een ondernemer die met een prachtig idee een nieuwe markt heeft aangeboord en haar bedrijf succesvol heeft kunnen verkopen. Nu helpt ze jonge ondernemers hun droom te realiseren. Wij zorgen ervoor dat het grootste deel van haar vermogen stabiel wordt belegd, zodat ze haar financiële onafhankelijkheid kan behouden.
  • Een zelfstandige die veel geld verdient als vlogger, maar zelf voor z’n pensioen moet zorgen. Ook als er financieel mindere tijden komen, is het goed om belegd vermogen achter de hand te hebben.
  • Een zeer vermogende particulier die bij testament een groot bedrag nalaat om de strijd tegen bijzondere kankersoorten te versnellen. Stabiel beleggen en het rendement dat hieruit voortkomt zal uiteindelijk meer mensen genezing kunnen brengen.
  • Een opa die zijn kleinkinderen spelenderwijs vertrouwd wil maken met de kracht van beleggen en voor hen een iBeleggen Groeirekening opent. Zelf heeft hij het beleggen pas op latere leeftijd ontdekt en ziet dat bij z’n kleinkinderen graag anders.

Met iBeleggen (en moederbedrijf topcapital) beleggen we bedragen van een paar duizend euro (op een iBeleggen groeirekening) tot enkele tientallen miljoenen (voor de zeer vermogende particulieren of stichtingen). In absolute bedragen een wereld van verschil, maar in de beleving van onze relaties (en van ons!) gaat het altijd om veel geld. Omdat ik dagelijks met mijn relaties en relaties van iBeleggen spreek, blijf ik deze op waarde schatten. Dan wil ik maar een ding: er zo goed mogelijk voor zorgen!


Heeft u vragen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.