Beleggingsjaar 2020 was met recht een crisisjaar te noemen. Wat begon als een smeulende brand ver weg in China, mondde uit in een pandemie met grote gevolgen voor alle wereldburgers. Aandelenbeurzen bereikten op 18 februari nog een tussentijdse top om op 23 maart (slechts vijf weken later!) circa -35% lager te sluiten. Bij zulke heftige koersuitslagen zijn de verschillen tussen regio’s en sectoren vaak groot. Hierbij laten wij een aantal van deze opvallende uitschieters zien, de winnaars en verliezers van 2020.

In onderstaande grafieken wordt duidelijk hoe groot de verschillen tussen deze uitschieters waren. De grafieken zijn ontleend aan factsheets van MSCI (de grootste index-samensteller ter wereld). Ze hebben betrekking op een veel langere periode dan het afgelopen jaar, om de ontwikkelingen van 2020 in historisch perspectief te plaatsen. Als u klikt op de grafiek, dan opent de gehele factsheet met meer informatie over de samenstelling van de betreffende index (in het Engels).


Energie versus Informatietechnologie

In maart 2020 kwam de wereld piepend en krakend tot stilstand. Dit had grote gevolgen voor de energiesector. Met het stilvallen van veel vervoersstromen, nam het energieverbruik sterk af. Terwijl de energiesector flink inleverde, kwam informatietechnologie in een stroomversnelling terecht. Thuiswerken moest gefaciliteerd worden en zowel software als hardware was niet aan te slepen.

1 EnergieEnergie & MSCI World
(December 2005 t/m december 2020)

2 TechInformatietechnologie & MSCI World
(December 2005 t/m december 2020)


Waardeaandelen versus Groeiaandelen

Waardeaandelen hebben als voordeel dat ze een substantieel dividend uitkeren en er een redelijke prijs wordt betaald ten opzichte van de werkelijke (intrinsieke) waarde van een bedrijf en de winst die gemaakt wordt. Unilever is hier een goed voorbeeld van. Groeiaandelen moeten het vrijwel uitsluitend van koerswinst hebben, gebaseerd op toekomstige winstverwachtingen. Vaak is er nog nooit winst gemaakt, maar blijft de koers toch stijgen op basis van de toekomstverwachtingen. Tesla is bijvoorbeeld een groeiaandeel.

3 Waarde

Waardeaandelen & MSCI World
(December 2005 t/m december 2020)

4 Groei

Groeiaandelen & MSCI World
(December 2005 t/m december 2020)


Verenigde Staten versus Europa

Amerikanen denken groot en nemen meer risico. Dit vertaalt zich op de beurs in structureel hogere koers-winstverhoudingen, meer groeiaandelen (lees: technologie bedrijven) en hogere rendementen. Afhankelijk van de ontwikkeling van de dollar (die in 2020 bijvoorbeeld -8,5% in waarde daalde) leidt dat tot een hoger of lager rendement gemeten in euro’s.

Wat betreft Europa valt op dat de Brexit de beurswaarde van het Verenigd Koninkrijk geen goed heeft gedaan. Sinds 2016 (het is alweer bijna 5 jaar geleden dat de Engelsen voor de Brexit stemden) is het Verenigd Koninkrijk structureel achtergebleven bij de Eurolanden (EMU).

5 USA

Verenigde Staten & MSCI World / All Country World Index (ACWI)
(December 2005 t/m december 2020)

6 Europa

Europese Monetaire Unie & MSCI World / All Country World Index (ACWI)
(December 2005 t/m december 2020)

7 UK

Verenigd Koninkrijk & MSCI World / All Country World Index (ACWI)
(December 2005 t/m december 2020)


Asia Pacific versus de Wereld

De regio Asia Pacific (zowel de opkomende als de ontwikkelde markten) heeft wat meer last van groeistuipen dan de ontwikkelde landen in het Westen. De langjarige grafiek duidt op structureel achterblijven, maar de herstelcapaciteit is groot (zie jaren 2017 en 2020). Dit maakt Asia Pacific een nuttige toevoeging in de totale mix.

8 Pacific

Asia Pacific & MSCI World / All Country World Index (ACWI)
(December 2005 t/m december 2020)


Grote bedrijven versus kleine bedrijven

Grote bedrijven dalen minder hard in tijden van crisis en stijgen minder als de stemming ten goede keert. Op de lange termijn genereren kleine bedrijven (small caps) meer groei.

9 Large

Grote bedrijven (large caps)
(December 2005 t/m december 2020)

10 Small

Kleine bedrijven (small caps)
(December 2005 t/m december 2020)


De opmars van duurzame bedrijven

Screening van bedrijven op duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de beleggingswereld. Sinds 2020 is dit verschil nog beter te zien. Gemiddeld genomen hebben duurzame aandelen het afgelopen crisisjaar betere resultaten behaald dan reguliere aandelen. Hoe dat komt? Lees het hier: Duurzaam beleggen in tijden van crisis.

11 Duurzaam

Duurzaam gescreende bedrijven (Socially Responsible Investment)
(September 2007 t/m december 2020)

Wij dragen duurzaamheid een warm hart toe. Binnen iBeleggen bieden wij daarom de mogelijkheid om naast onze reguliere portefeuille ook duurzaam te beleggen. Wij streven ernaar om de reguliere portefeuilles eind dit jaar in zijn geheel te verduurzamen. Lees meer over duurzaam beleggen.


Conclusie

Bovenstaande grafieken maken in één oogopslag duidelijk hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen regio’s en sectoren en hoe een belegger daarvan kan profiteren of juist pijn van kan lijden. Wij kiezen er als bedrijf bewust voor om te allen tijde goed gespreid te beleggen. Hierdoor bleven onze relaties in 2020 gevrijwaard van de grootste dalers, maar profiteerden daardoor ook niet ten volle van de grootste stijgers. Lees meer over het belang van het volgen van de wereldmarktkapitalisatie (beurswaarde) hier: Beleggen begint met een goede spreiding.

Achteraf is altijd eenvoudig vast te stellen in welke regio’s of sectoren je had moeten beleggen om tot een beter resultaat te komen. Het blijkt echter onmogelijk om structureel te wedden op het juiste paard. Analyses kosten veel tijd en geld en in de praktijk blijkt circa 80% van de beleggers alsnog niet in staat om betere keuzes te maken dan het (goed gespreid) volgen van de markt.

Hieronder ziet u de ontwikkeling van topcapital (moederbedrijf van iBeleggen) portefeuilleprofiel Rood (zeer offensief) over het jaar 2020, op basis van de slotstanden per maand. De dip in maart was dus minder heftig dan in enkele van de voorbeelden hierboven. Hetzelfde geldt voor het herstel.

Maandrendementen topcapital 2020

Maandrendementen portefeuilleprofiel Rood (zeer offensief) over geheel 2020

Tenslotte laat onderstaande grafiek de jaarrendementen zien van topcapital sinds de oprichting. De kredietcrisis van 2008 vergde veel geduld om van te herstellen. De coronacrisis bleek, wat de beurs betreft, uiteindelijk alweer binnen het kalenderjaar bezworen. De geduldige goed gespreide belegger wordt uiteindelijk altijd beloond, de ene keer wat sneller dan de andere keer.

Jaarrendementen topcapital 2007-2020

Jaarrendementen portefeuilleprofiel Rood (zeer offensief) van 2007 t/m 2020

Daarom blijven wij trouw aan ons beleid om optimaal te spreiden tegen zo laag mogelijke kosten. Alle bovenstaande regio’s en sectoren zijn dan ook opgenomen in onze portefeuilles en zullen wij blijven vertegenwoordigen. Op de korte termijn zit het soms mee, en soms zit het tegen. Desondanks leidt dit op de lange termijn tot de beste rendement/risico prestatie!


Heeft u vragen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.