De tijd vliegt voorbij… Het is alweer 6 jaar geleden dat iBeleggen werd gestart en bijna 12 jaar geleden richtten we topcapital op. Terugkijkend op die afgelopen 12 jaar is er in de wereld heel veel gebeurd; de kredietcrisis (niet lang na onze start), de Eurocrisis en de Brexit, om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk gebeurtenissen die een grote impact hadden op de financiële markten.

Veel banken en vermogensbeheerders hebben in de loop der tijd, mede ingegeven door de schommelingen op de aandelenbeurzen, hun beleid aangepast of hun strategie gewijzigd. Dat heeft de belegger veel rendement gekost.

Als belegger bent u pas succesvol als u uw focus houdt op uw langetermijndoelstellingen en u niet laat beïnvloeden door de waan van de dag. De beurzen proberen te timen is volstrekt zinloos. Wij hebben dat, als steun en toeverlaat van ruim 1.600 relaties, ook nooit gedaan. Onze beleggingsfilosofie- en strategie is, sinds de oprichting, niet gewijzigd. Wij houden onze focus op de lange termijn en beleggen gedisciplineerd in een wereldwijd gespreide portefeuille tegen zeer lage kosten.

Het mooiste compliment dat wij vaak krijgen is: “sinds we bij jullie beleggen, hebben we rust”. Onze relaties weten inmiddels ook dat onze rustige en gedisciplineerde beleggingsstijl zich uitbetaalt. Het bewijs? De website vermogensbeheer.nl publiceerde deze week haar kwartaalupdate van de VBR-index die bestaat uit het gemiddelde netto rendement van ruim 70 Nederlandse vermogensbeheerders. In bijna alle jaren sinds de oprichting in 2012 (iBeleggen) en 2007 (topcapital) presteren wij beter dan de VBR-index. In onderstaande grafiek is het rendement van de gele (neutrale) portefeuille weergegeven van ons ten opzichte van de VBR-index.

Rendementindex als benchmark

Het netto rendement van iBeleggen komt jaarlijks bijna 1% hoger uit (sinds de oprichting in 2012). Dat van topcapital is sinds 2007 jaarlijks 2% hoger dan het gemiddelde van onze concurrenten (de VBR-index).

Laat u dus niet van de wijs brengen. Geduld is een schone zaak en wordt uiteindelijk ruimschoots beloond.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.