China is verantwoordelijk voor maar liefst 16% van de wereldwijde economie en is hiermee, na Amerika, de grootste economie ter wereld. Toch beleggen wij slechts 4% van uw vermogen direct in deze grote economie, omdat de wereldmarktwaarde van China veel lager ligt. Dit duidt het verschil aan tussen economie gewogen beleggen, versus marktgewogen beleggen. Hoe zit het precies?

Beurswaarde Adyen groter dan ING

Elke belegger kent de AEX. Deze Nederlandse index bestaat uit 25 aandelen, waarvan enkele wel tot de verbeelding spreken. Aandelen als Royal Dutch Shell, ING, Aegon, Akzo Nobel en Unilever maken al tientallen jaren onderdeel uit van de index. Het aandeel ASML is momenteel het ‘grootste’ aandeel van de AEX met een marktwaarde van maar liefst 310 miljard euro. Ter vergelijking: de marktwaarde van Royal Dutch Shell is nog niet eens de helft hiervan. Relatieve nieuwkomers zijn Just Eat Takeaway, Signify en Prosus en Adyen.

Opvallend is dat het online betaalsysteem Adyen op basis van de huidige beurskoers bijna twee keer meer waard is dan de hele ING Groep. En dit terwijl ING als bedrijf vele malen groter is dan Adyen. ING heeft maar liefst 51.000 werknemers, tegenover 1.400 bij Adyen. Ook de winst van ING over het eerste halfjaar van dit jaar was 12 keer zoveel als de winst van Adyen. Waarom is Adyen qua beurswaarde dan toch groter?

Hoge verwachtingen stuwt beurswaarde omhoog

Traditionele bedrijven hebben dan al een lange geschiedenis, maar een bedrijf zoals ING is uiteindelijk niet zo populair onder beleggers, al helemaal sinds de kredietcrisis. In plaats van te kijken naar de huidige omzet en winst van een bedrijf, kijken beleggers verder vooruit.

Uit de AEX blijkt dat er veel vertrouwen is in zogenaamde Fintechs: nieuwe bedrijven die qua software ver vooruitlopen op traditionele financials zoals de ING, ABN AMRO, etc. Beleggers verwachten meer groei en winst te behalen bij Fintechs, zoals Adyen, dan bij traditionele banken. Dit vertrouwen uit zich in een hogere beurswaarde.

Beurswaarde berekenen

De AEX wordt dus gewogen op basis van beurswaarde, ook wel aangeduid als marktwaarde of marktkapitalisatie. Het aantal uitstaande aandelen wordt vermenigvuldigd met de beurskoers. Dit betekent: hoe hoger de koers, des te hoger de marktwaarde.

Beurswaarde = aantal uitstaande aandelen x koers

De AEX is slechts één van de vele aandelenindices. De meest bekende is de Amerikaanse S&P500 index. Dit is een zeer brede en representatieve index die bestaat uit 500 bedrijven met de grootste beurswaarde van Amerika. De top 5 van de S&P500 index bestaat uit  Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet (Google). Het aandeel Apple is het allergrootst met een marktwaarde van ruim 2.400 miljard euro.

Marktgewogen beleggen

Onze beleggingsfilosofie is gebaseerd op de wereldmarktkapitalisatie. Wij beleggen dus naar grootte van de beurswaarde van bedrijven. (Hieronder leggen wij uit waarom wij hiervoor kiezen.) Omdat wij marktgewogen beleggen, beleggen wij een substantieel deel van uw portefeuilles in Amerikaanse bedrijven. In Amerika zijn ’s werelds grootste bedrijven gevestigd. Als we de marktwaarde van alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven bij elkaar optellen en deze vergelijken met de totale wereldmarktwaarde, dan komen wij uit op ongeveer 60%.

Hierbij is opvallend is dat de beurswaarde van China slechts 4% bedraagt van de wereldmarktwaarde. Dit komt doordat een groot deel van de Chinese bedrijven niet aan de beurs genoteerd is. Overigens belegt u in de praktijk meer dan deze 4% in Chinese bedrijven. Veel grote Chinese bedrijven, zoals Alibaba, Tencent en Baidu zijn namelijk ook genoteerd op de Amerikaanse beurzen.

Qua beurswaarde is China dus een kleine speler, maar qua economie lopen ze voorop. Sommige beleggers nemen dit liever als uitgangspunt. Economie gewogen beleggen is dan ook een mogelijkheid.

Economie gewogen beleggen

Naast marktgewogen beleggen kunnen beleggers ook kiezen voor economie gewogen beleggen. Niet de grootte van de aandelenbeurzen, maar de grootte van de economie (bruto binnenlands product) bepaalt hier de weging van de verschillende landen. Ook hier staat Amerika vooraan. Amerika is de grootste economie van de wereld en is goed voor 28% van de totale wereldeconomie. China is sinds 2010 de een na grootste economie ter wereld en neemt 16% van de wereldeconomie voor zijn rekening.

Waarom kiezen wij voor marktgewogen beleggen?

Beleggers die kiezen voor economie gewogen beleggen, beleggen automatisch meer in opkomende landen. Amerika weegt namelijk niet voor 60% mee (zoals bij de marktgewogen methode het geval is) maar voor 28%. China daarentegen weegt voor 16% mee, in plaats van 4%. Twee grote nadelen hiervan zijn:

  1. Opkomende landen zoals India, Brazilië, Argentinië, Rusland, Indonesië en Turkije krijgen een veel zwaardere weging. Een nadeel hiervan is dat de beweeglijkheid (volatiliteit) van uw portefeuille toeneemt en daarmee het beleggingsrisico.
  2. De verdeling in uw portefeuille vindt plaats op basis van de economische activiteiten van bedrijven, maar omdat een deel deze bedrijven niet beursgenoteerd is, kunt u hier vervolgens niet in beleggen.

Tenslotte levert een marktgewogen benadering meer rendement op dan een economie gewogen benadering. Als we de laatste 10 jaar in ogenschouw nemen (september 2011 tot september 2021) leverde een belegging in de marktgewogen wereldwijde aandelenmarkt (de MSCI ACWI EUR index) een netto jaarlijks rendement op van +14,60%. Dezelfde index maar dan economie gewogen, komt uit op ‘slechts’ +11,34% per jaar.

Conclusie

Beleggen naar de grootte van beurswaarde is in onze optiek écht marktbeleggen, minder risicovol, meer liquide en levert daardoor ook nog eens meer rendement op. Dat is de reden dat wij al vanaf de oprichting van ons bedrijf (bijna 15 jaar geleden) kiezen voor marktgewogen beleggen.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.