Als Frank opstaat laat hij eerst zijn hond Ziva uit, om zich vervolgens klaar te maken om naar werk te gaan. Maar wat doet een vermogensbeheerder nu de hele dag op kantoor? Hieronder beschrijft Frank één van zijn volle, maar vooral zeer diverse werkdagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Van klantgesprekken en orders, tot het schrijven van kerstkaarten en een blog. 


“Het einde van het jaar is voor iedereen anders. Voor mij betekent het dat klanten nog van alles geregeld willen hebben: schenkingen aan kinderen, bedragen van BV naar privé of omgekeerd, bijstortingen, onttrekkingen, nog heel graag een nieuwe rekening willen openen, enz. enz. Het is dus tamelijk druk op kantoor. Maar de dag begint natuurlijk thuis…”

Ochtend

05.25 uur Gelukkig weer vlak voor de wekker wakker. Hoewel de nacht iets te kort was, toch tamelijk fris eruit. Gemakkelijke kleren aan en naar buiten met onze jonge Duitse Herder Ziva. Ze is superblij om me te zien en dat maakt de start van de dag al mooi. Eenmaal terug thuis aan de muesli, koffie en (digitale) kranten, om vervolgens onze oudere hond Mambo mee te nemen voor een rondje rennen naast de fiets.
06.30 uur Koffie voor Laura mee naar boven en douchen, aankleden, inpakken en deze keer op de fiets naar kantoor. Het is ongeveer een uurtje fietsen naar Amsterdam.
08.00 uur Aangekomen op kantoor, eerst een kopje koffie, huishoudelijke dingetjes en inloggen. Afspraken die ik gisteravond met klanten maakte verwerken in systemen en effectenmutaties uitwerken. Ook komt het eerste telefoontje van iBeleggen (onderdeel van topcapital) binnen, die ik aanneem omdat de enthousiaste Daní en Maurice het deze ochtend wel erg druk hebben. De klant wil graag weten of hij in tranches kan bijstorten. Dat kan prima, maar ik raad het hem toch af, omdat hij het geld over een jaar alweer nodig heeft. Met een te korte beleggingshorizon moet je niet beleggen. Hij bedankt mij voor het eerlijke advies. Verder gesprek van zo meteen voorbereiden.
09.00 uur Ik krijg een klant op bezoek voor een halfjaarlijks gesprek. Na een periode van ziekte gaat het gelukkig weer goed met haar. Daarnaast is een positief beursjaar ook goed voor de stemming en vervolgens besluit ze om een bedrag vrij te maken om een nichtje te helpen met de aankoop van een eerste woning. Ook wil ze graag overstappen naar een duurzame beleggingsportefeuille.
10.30 uur Na het gesprek neem ik mijn gemiste telefoontjes en e-mails door en ga ik aan de slag met de portefeuille van de klant. Een bedrag vrij maken is niet zoveel werk, maar voor de omzetting naar de duurzame portefeuille moet ik veel transacties doen. Ik maak het voorstel, vraag om akkoord van een tweede adviseur (het ‘vier ogen principe’) en begin met de orders.
11.00 uur Een klant mailt een interessant artikel over beursrisico’s en vraagt mijn mening. In deze tijd van het jaar worden we overspoeld met marktanalyses en het is best lastig om het kaf van het koren te scheiden. Ik geef mijn reactie en word vervolgens gebeld door een klant die met spoed documentatie nodig heeft voor zijn accountant, want de jaarcijfers hadden eigenlijk al opgesteld moeten zijn. Aansluitend schuif ik aan in overleg met collega’s Patrick en Pieter om onze recent uitgevoerde ruilingen in al onze klantenportefeuilles te evalueren. We zijn heel tevreden met de efficiënte uitvoering van deze grote orders. Met de ruilingen hebben we de kosten voor onze klanten verder verlaagd en de portefeuilles tegelijk duurzamer gemaakt.

Middag

12.30 uur Een halfuurtje samen lunchen. Het is goed om even rustig te zitten, maar vooral om het met collega’s over van alles en nog wat te hebben. De lunch varieert per persoon, van klassieke boterhammen met een glas melk tot glutenvrije crackers en veganistische salades. Espressootje tot besluit en weer fris aan de slag.
13.00 uur Ik bel een nieuwe klant en neem samen het vermogensadvies door. Op een kleine aanpassing na is het helemaal akkoord. Vervolgens zie ik dat een andere klant heeft bijgestort. Ze wil met dit bedrag gespreid instappen, dus daar maken we een afspraak over en ik ga ermee aan de slag. Ondertussen word ik door Lidewij herinnerd aan het schrijven van mijn blog. Ik zou ‘m vandaag inleveren en belofte maakt schuld. Maar ik wil eerst het verslag maken van het klantgesprek deze ochtend. Onze zorgplicht schrijft ons (terecht) voor om heel veel onderwerpen te benoemen en de klant om instemming of aanpassing te vragen. Tijdens het schrijven gaat de bel: een fondsaanbieder staat voor de deur met chocolaatjes en een ander brengt appelsap uit de Betuwe. Is weer eens iets anders dan wijn!
14.00 uur Een potentiële klant uit België vraagt of hij bij ons een rekening kan openen en of onze manier van beleggen met de Belgische fiscale regels voordelig is. Het openen van de rekening kan prima, maar voor de Belgische fiscaliteit verwijs ik hem door naar een externe specialist. Ik zie vervolgens een mailtje binnenkomen van een stichting die bij ons belegt: de raad van toezicht is eindelijk akkoord om een deel in aandelen te beleggen. Ik bevestig per e-mail en maak een voorstel voor aanpassing van de portefeuille.
15.00 uur Daní en Maurice van iBeleggen vertrekken voor hun laatste DSI-examen om geregistreerd te worden als vermogensadviseur. Ik vang de telefoon op als zij weg zijn en voer een leuk klantgesprek, maar ook een wel erg kritische klant belt. Toch goed dat die er ook is. Zo blijven we scherp! Ik leg daarna nog een aantal orders in voor de fondsen met een deadline van 16.00 uur en neem mijn overzicht van klantportefeuilles en specifieke afspraken door. Het uitgekeerde dividend van een aantal klanten herbeleg ik.
16.00 uur Eindelijk wat tijd om kerstkaarten te schrijven. Hoewel ik het heel leuk vind om te doen (en belangijker: de klanten vinden het leuk om te ontvangen) is het elk jaar weer een enorme uitdaging om ze op tijd de deur uit te krijgen. Gelukkig schrijft Nathalie de enveloppen. Met mijn handschrift zouden niet alle kaarten aankomen…
17.00 uur Ik krijg een leuk berichtje van een klant die me graag wil voorstellen aan zijn accountant die moppert over de grootbanken. Hij moet maar eens met ons kennismaken. Ik ga er volgende week langs als ik toch in Den Haag ben. Dan verwerk ik nog net voor beurssluiting de laatste orders. Dan besteed ik nog tijd aan het voorbereiden van mijn klantgesprekken van morgen. Lidewij vraagt terecht opnieuw naar mijn blog, waar ik tot nu nog weinig tijd voor heb gehad…

Avond

18.00 uur Op de fiets naar huis. ’s Avonds altijd drukker op straat dan ’s ochtends. Toeristen ontwijken en doorfietsen. Blij als ik de pont over het IJ heb gehad en het laatste half uur de polder in rijd. Het begint een beetje te miezeren. Naar huis is dat niet zo erg. Geen muziek, geen telefoon, lekker het hoofd even leeg maken. Zaterdag (en deze keer ook zondag) weer fijn roeien met de Jonge Goden (oudere mannen, die zich fit proberen te houden). Zou fijn zijn om weer eens te kunnen schaatsen in Waterland!
19.00 uur Thuis, omkleden en eten. Gelukkig heeft een van onze dochters deze keer gekookt. Heel lekkere paddenstoelenrisotto. Daarna zijn de honden en de katten aan de beurt. M’n moeder belt over de planning met Kerst, maar eigenlijk vooral omdat ze zenuwachtig is voor haar aanstaande 80ste verjaardag. We houden nog geheim waar we naartoe gaan en genieten van de voorpret. We kijken het journaal, met tractoren op snelwegen en Trump die de democraten belachelijk vindt die hem een impeachment aandoen. En het wordt weer een veel te warme Kerst dit jaar.
20.30 uur Ik ga eindelijk mijn blog schrijven!

“Dit was een werkdag uit mijn leven als vermogensbeheerder. Ik houd wel van de drukte en bespiegelingen in de donkere dagen voor Kerstmis. Anderen worden gek van de eindejaarstress. Hoe dan ook wens ik u heel fijne ontspannen feestdagen en een gezond en vreugdevol nieuwjaar toe!”


Contact

Heeft u nog vragen of iets anders waar wij mee kunnen helpen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

 

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.