Middels prachtige brochures worden vakantiehuizen te koop aangeboden met ‘gegarandeerde’ huuropbrengst voor de periodes dat u er zelf niet bent. Een investering in ruil voor een mooi rendement en een stúk beter dan wat u op uw spaarrekening krijgt. Dit klinkt allemaal heel verleidelijk, maar is dat wel zo?

Enkele weken geleden schreef ik een blog waarin ik u informeerde over de prachtige aanbiedingen die onze relaties regelmatig ontvangen voor het investeren in vastgoed. Een ‘Gegarandeerde’ rente van 7,5% wordt beloofd, maar helaas vaak niet waargemaakt. Ook uw investering is in deze situatie niet zo zeker als de aanbieder u wil doen geloven. Ik liet u in deze blog zien dat het risico van dergelijke investeringen erg hoog is en dat de teksten in deze aanbiedingen verleidelijk, maar vaak misleidend zijn.

Vakantiehuis met ‘gegarandeerde’ huuropbrengst vaak zonder toezicht van AFM

Een andere mogelijkheid die vaak wordt geboden middels prachtige brochures en zelfs via televisieprogramma’s is het kopen van ‘vakantiehuizen met gegarandeerde huuropbrengst’. Ook deze beleggingen staan (helaas) vaak niet onder toezicht van de AFM.

Het klinkt natuurlijk prachtig: een eigen vakantiehuisje dat u verhuurt als u hier geen gebruik van maakt. U kunt hier zelf frequent uw vakantie doorbrengen en de huuropbrengst wordt (uiteraard na aftrek van kosten) gedurende een bepaalde periode gegarandeerd. En sommige aanbieders maken deze keuze voor u nóg makkelijker: alles wordt geregeld, zelfs de inboedel wordt voor u neergezet. Het lijkt een prachtige investering waarmee u meer rendement maakt dan u aan rente ontvangt op uw spaarrekening en u beleeft er zelf nog plezier aan ook!

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een dergelijk vakantiehuis?

Recentelijk heb ik met iemand gesproken die graag op deze investering in wilde gaan. Ik stelde hem eerst een aantal vragen:

  1. Wat is de aankoopprijs? Is deze prijs reëel?
  2. De huuropbrengst wordt voor een bepaalde periode gegarandeerd, maar wat gebeurt er hierna?
  3. Hoe vaak kunt u zelf gebruikmaken van het vakantiehuis en wat zijn hierbij de regels en beperkingen?
  4. Wat gebeurt er met de waarde als meerdere mensen na verloop van tijd hun vakantiehuisje willen verkopen?

Wanneer u overweegt een dergelijk vakantiehuis aan te schaffen, dan is het verstandig eerst bovenstaande vragen uit te zoeken. Helaas kennen we voorbeelden van mensen die enkele jaren geleden enthousiast aan dit avontuur begonnen, maar het huisje nu als ‘blok aan het been’ ervaren. De gewenste verkoop lukt niet voor de gewenste prijs ‘omdat er op het park veel te koop staan’…

Ons advies?

Begin er alleen aan als u er veelvuldig gebruik van gaat maken en de geprognosticeerde huuropbrengst voor u minder belangrijk is. Mocht u deze investering enkel overwegen om uw spaargeld beter te laten renderen, dan hebben wij een beter plan voor u: internationaal gespreid beleggen voor de lange termijn en tegen de allerlaagste kosten. Beleggen in een neutraal profiel levert u jaarlijks gemiddeld ruim 6% rendement op. U bent hierbij verzekerd van flexibiliteit, u hebt niet te maken met allerlei voorwaarden en beperkingen en u kunt stoppen wanneer u dat wilt. Uw vakantiehuisje kunt u dan gewoon huren…

Lees hier meer over onze beleggingsfilosofie.

Ook hier geldt dat wij graag met u van gedachten wisselen over dit type aanbiedingen. Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.