In tijden dat de aandelenbeurzen procenten per dag dalen, wordt er altijd een aanslag gepleegd op uw gevoel. Koersdalingen doen nu eenmaal pijn en als het hard gaat, maakt het u ook extra onzeker. Sommige beleggers krijgen een sterke neiging naar de uitgang te rennen in de hoop daarmee rust te vinden.

De beursontwikkelingen van afgelopen week hebben bij menig belegger de twijfel doen toeslaan. Veruit de meeste effectenportefeuilles vertonen vanaf 1 januari 2018 inmiddels een negatief resultaat. Bij de ene vermogensbeheerder meer dan bij de ander. Hoe groter het verlies, des te meer er een aanslag wordt gepleegd op de door u of voor u gekozen beleggingsvisie. U bent mogelijk het hele jaar 2018 reeds belegd en dan toch een negatief rendement. En dat terwijl u vorige maand nog in de plus stond. Vooral voor beginnende beleggers een harde, maar o zo belangrijke les.

Het komt er nu op aan dat u consequent vasthoudt aan uw beleggingsvisie of dat u zich laat leiden door uw gevoel. Dit gevoel heeft een eigen dynamiek en zou zomaar de leiding kunnen nemen over uw eerder genomen welbewuste beleggingsbeslissingen. Deze beslissingen betroffen onder andere uw beleggingshorizon (de termijn waarbinnen u het geld niet nodig heeft), uw risicoacceptatie (het tussentijds neerwaarts beleggingsrisico dat u moet accepteren), uw rendementseis (het rendement dat u mag verwachten bij een bepaalde verdeling over de verschillende beleggingscategorieën) en uw middellange of lange termijn beleggingsdoel (het doel dat u met uw ingelegd vermogen uiteindelijk wilt realiseren).

Juist in spannende en onzekere tijden doet u er goed en verstandig aan vast te houden aan uw basiskeuzes. Elk beleggingsjaar kent in meer of mindere mate dips en een enkele keer een heuse crash. Juist het verleden leert ons dat elke flinke crash wordt gevolgd door robuuste herstelbewegingen. Om deze onvoorspelbare koersbewegingen te slim af te zijn, lukt nagenoeg niemand en zeker niet structureel.

Durft u daarom vooral in spannende en onzeker makende beurstijden vast te houden aan uw beleggingsvisie, aan uw strategie, aan uw basiskeuzes en uw langetermijndoelen. En laten wij wel wezen; juist daarom is het fenomeen ‘visie’ indertijd toch ontstaan?

Een goed gespreide belegger hoeft nooit te rennen voor zijn ‘leven’​

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.