De laatste weken was er weer de nodige reuring op de financiële markten. De aanval op een groep hedgefunds door particuliere beleggers zorgde wereldwijd voor veel commotie. Ongekend hoeveel macht zo’n grote groep van kleine beleggers kan bewerkstelligen. Hoeveel invloed hebben dit soort beleggers nu eigenlijk op de beleggingen in uw portefeuille?

Wat was er aan de hand?

Een groep kleine beleggers zette kortgeleden hedgefund Melvin Capital klem door massaal aandelen van de Amerikaanse winkelketen GameStop te kopen. Het hedgefund hoopte geld te verdienen door te speculeren op een koersdaling (een zogeheten shortpositie innemen) van het door de coronapandemie getroffen bedrijf Gamestop. Een oproep op het platform Reddit zorgde ervoor dat veel particuliere beleggers zich verenigden, met als doel om het hedgefund een lesje te leren. Hierdoor steeg de koers van het aandeel in enkele dagen tijd van 17 dollar naar ruim 450 dollar. Door deze actie verloor Melvin Capital een slordig bedrag van 4,5 miljard dollar.

De drijfveer achter deze groep is dezelfde als die achter de bedenkers van de bitcoin, namelijk het breken van de macht van banken, hedgefunds en andere oppermachtige financiële partijen. In de ogen van Reddit vormen deze partijen de top van de elite. Elite die weinig oog heeft voor de belangen van de onderklasse in de samenleving.

Groeispurt bitcoin en terugval Galapagos

De bitcoin maakte eveneens een ongekende groeispurt door, nadat Elon Musk (CEO van Tesla) er ook een stevig belang innam (1,5 miljard dollar). De koers van de bitcoin kwam gisteren voor het eerst zelfs boven de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro) uit. In maart 2020 was de koers nog slechts circa 5.000 dollar. Sindsdien is de prijs dus meer dan verachtvoudigd.

Ander opzienbarend nieuws was de forse terugval van Galapagos, een Belgisch-Nederlands farmaceutisch onderzoeksbedrijf. Galapagos is een van de 25 bedrijven in de AEX en is in krap één jaar tijd circa 12 miljard van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Nadat eerder een middel tegen artrose flopte, geldt dat sinds anderhalve week ook voor een middel tegen de kwaal longfibrose. Eerdere winsten van beleggers verdampten daarmee grotendeels. Op de AEX heeft de daling van Galapagos per saldo echter nauwelijks invloed. Het aandeel neemt namelijk nog geen één procent van de AEX in beslag.

Indexbeleggers en marktbeleggers blijven rustig zitten

Waar een bezitter van individuele aandelen van het ene op het andere moment volledig in de stress kan raken door een plotselinge koersval, hebben marktbeleggers daar gelukkig veel minder last van. Een wereldwijd goed gespreide portefeuille bevat toch al gauw tussen de 7.000 en 10.000 verschillende aandelen. Deze spreiding is dermate breed dat zelfs het volledig onderuit gaan van een individueel aandeel het rendement van de portefeuille niet onder druk zou zetten. Een ander voordeel van een index is dat het voor hedgefunds praktisch onmogelijk is deze te manipuleren. Daarvoor ontbreekt het hen aan de financiële middelen.

Beleggers in individuele bedrijven moeten voortdurend op hun hoede zijn en met regelmaat (snel) beslissen om wel of niet in een bepaald bedrijf te beleggen. Marktbeleggers voelen deze druk daarentegen niet en kunnen alle bedrijfseconomische ontwikkelingen rustig aan zich voorbij laten gaan.

AEX staat op 687 punten

Tijdens het schrijven van dit artikel zie ik dat de AEX op ruim 687 punten staat. Hiermee komen we dicht bij het absolute hoogtepunt van 701,56 punten van begin deze eeuw, te weten 4 september 2000. (Hierbij houd ik dan geen rekening met de jaarlijks uitgekeerde dividenden. Het dividendniveau van de AEX behoort tot de hoogste van de wereld.) Er lijkt niet veel voor nodig dit oude record na ruim twintig jaar eindelijk te verslaan. De markt verkeert momenteel blijkbaar in een goede stemming en heeft hoge verwachtingen voor de nabije toekomst.

Er is alle aanleiding om tevreden te zijn met de mooie start van het beleggingsjaar 2021. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat een onvoorziene gebeurtenis of tegenvaller plotseling roet in het eten kan gooien. Maar dan nog bent u met voldoende beleggingshorizon verzekerd van een prachtig wereldwijd gespreid mandje hoge kwaliteit beleggingen dat bestand is tegen hoge golven die tussentijds ongetwijfeld op ons af zullen komen. We blijven met onze beleggingen gewoon koers houden. Een geruststellende gedachte, vind u niet?


Heeft u vragen?

Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in onze andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.