Een greep uit recente uitspraken in de financiële sector: De wereld is een gevaarlijke plek. Recessie is onvermijdelijk. Financiële markten zetten zich schrap. De dollar wankelt als wereldmunt. Als we het nieuws moeten geloven, kunnen we maar beter alles verkopen want de crisis komt eraan, dat is zeker…

Bad news sells. Verschillende onderzoeken toonden aan dat (kranten)artikelen beter gelezen worden zodra de titel, of zelfs de volledige inhoud, negatief van aard is. Slecht nieuws brengen is onderdeel van de marketingstrategie van uitgevers want slecht nieuws trekt de aandacht en blijft langer hangen dan positieve berichten. Veel zogenaamde, vaak zelfbenoemde, goeroes verdienen ook nog eens fors geld met het uitspreken van negatieve verwachtingen over bijvoorbeeld de beurs.

En wat moeten we nu met deze informatie… Moeten we anticiperen op een recessie of beurscrash die misschien wel nooit zal komen? Moeten we tijdelijk langs de zijlijn gaan staan? Of kunnen we proberen de markt te slim af te zijn, door het timen van aan- en/of verkopen van aandelen?

Ons antwoord op alles is stellig: nee, dat heeft geen enkele zin. Natuurlijk zullen de aandelenbeurzen niet oneindig blijven stijgen. Recessies en beursdips zijn van alle tijden! Sterker nog, ze zijn een belangrijk onderdeel van een gezond en goed werkend financieel systeem. Het verleden leert dat van elke tien jaar, zeven tot acht jaar in de plus eindigen. Of dat nu ook opgaat en wanneer de aandelenbeurzen dan precies gaat dalen, weet echter niemand…

Een recent onderzoek van IFA (Index Fund Advisors) werkt zowel relativerend als ontnuchterend. Wanneer u gedurende twintig jaar (in de periode van 1 januari 1998 t/m 31 december 2017), ofwel 5.036 handelsdagen, belegd had in de Amerikaanse S&P 500 index, dan had u een jaarlijks rendement behaald van 7,2%. Zonder de vijf slechtste beursdagen van die periode, zou het jaarlijks rendement 9,52% zijn. Zonder de twintig slechtste beursdagen stijgt dat jaarlijkse rendement naar 14,23%. Omgekeerd: als u in deze periode van twintig jaar de twintig beste beursdagen eruit zou halen, dan daalt uw rendement van 7,2% naar slechts 1,15%.

De moraal van dit verhaal: bent u in staat om van de 5.036 beursdagen de slechtste of beste twintig dagen te voorspellen? Onmogelijk… De Amerikanen hebben hier een mooie beurswijsheid voor bedacht: beleggingsrendement wordt niet behaald door timing the market, maar door time in the market. Wat betekent dit? Als u maar lang genoeg blijft beleggen, dan daalt uw kans op een negatief beleggingsresultaat spectaculair!

Laat u dus niet afleiden door de schreeuwende (negatieve) beursberichten maar houd focus op de lange termijn. Dan zorgen wij voor uw financiële rust.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.