We hebben er allemaal wel een keer mee te maken: digitale fraude. Vorige week ontving ik een bericht van een vriend van mij. Of ik voor een dag 2.000 euro kon missen omdat hij tijdelijk niet bij zijn bankrekening kon. Wat bleek: zijn Whatsapp account was gehackt. Een dag later ontving onze office manager een mail uit naam van mijn collega partner Peter van der Slikke. Haar werd gevraagd hoeveel geld er op onze bankrekeningen stond en of we vandaag geld konden overmaken.

Deze berichten zijn bedrieglijk echt en als je niet goed oplet, zou je er zomaar kunnen instinken. Maar ook in ons vakgebied zijn er verschillende manieren om te frauderen. We kennen allemaal de verhalen uit het verleden van bedrijven die beleggers met mooie praatjes hebben opgelicht. Van de ‘wonderbelegger’ René van den Berg die zijn slachtoffers vond binnen zijn eigen netwerk, tot dubieuze beleggingen in polissen van levensverzekeringen (Easy Life) en niet bestaande vastgoedprojecten in Dubai (Palminvest).

Boilerrooms

De laatste maanden staan de kranten weer boordevol met nieuws over mensen die veel geld zijn verloren aan zogenaamde boilerrooms.

Een boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties die, met gehaaide verkopers, potentiële beleggers telefonisch benaderen. Zo meldt de website van de toezichthouder AFM.

Boilerrooms zijn niet meer van deze tijd. Ruim 20 jaar geleden verscheen hier al een film over. Kennelijk is het nog steeds lucratief om mensen een poot uit te draaien. En blijkbaar zijn er nog genoeg mensen die erin trappen.

Buitenlandse aanbieder van dubieuze beleggingen zonder toezicht

Onze toezichthouder heeft een meldpunt ingericht voor consumenten en beleggers om vragen te stellen en meldingen te doen. Deze week liet de AFM weten dat zij steeds meer signalen ontvangen over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders die risicovolle beleggingen aanbieden. Deze aanbieders beschikken over een Europees Paspoort. Dat betekent dat ze in Nederland en over de grens hun diensten mogen aanbieden terwijl ze niet onder toezicht staan van de AFM. Ondanks dat mensen in extreme gevallen honderdduizenden euro’s verliezen, kan onze toezichthouder hier weinig aan doen. Bizar natuurlijk dat dit zomaar mogelijk is, zonder dat er tegen opgetreden kan worden.

Zo verloor een vrouw in een kleine drie maanden tijd liefst 188.000 euro aan een buitenlandse onderneming. Zij stelde vervolgens haar bank Rabobank aansprakelijk omdat de buitenlandse onderneming op de radar stond van de daar gevestigde financiële autoriteiten. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) oordeelde in het voordeel van de bank; deze was slechts de uitvoerder van de betaalopdracht en kon niet weten dat het geld naar een malafide partij werd overgeboekt.

Gouden bergen bestaan niet

Voor mij is het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die er genoegen in scheppen om anderen op een slinkse wijze geld afhandig te maken. Hoe word je dan wakker? En hoe kun je jezelf dan nog in de spiegel aankijken? Laat u niet misleiden en ga nooit in zee met een partij die u niet kent en die u prachtige rendementen voorspiegelt. Gouden bergen bestaan immers niet.


Contact?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.