Vermogensbeheerder Darion Capital Management (DCM) werd afgelopen week failliet verklaard. De curator van DCM staat nu voor de belangrijke taak om voor de klanten een nieuw onderkomen te vinden. Het is niet de eerste vermogensbeheerder die failliet gaat. Voor de klanten van DCM is het een zure appel en wellicht de zoveelste negatieve ervaring.

DCM ging in 2014 samen met Tielkemeijer & Partners onder de holding van Global Fund House. Over Global Fund House en haar activiteiten is al veel geschreven de afgelopen jaren. Zo staken duizenden beleggers geld in het Global Fund House (GFH) Paraplufonds dat gerund werd door Today’s Tomorrow van Cees Smit, zo schreef het Financieele Dagblad in november 2017. Het merendeel van het geld kwam uit woekerpolissen. Zo belandden de beleggers van de regen in de drup. Eind 2016 kwam het fonds namelijk onder curatele te staan van de AFM. Een deel van het fonds was illiquide geworden door beleggingen in omstreden teakplantages. Eind vorig jaar werd het fonds overgedragen aan de vermogensbeheerder Wijs & Van Oostveen, dat overigens ook niet geheel onomstreden is.

Darion Capital Management was ook de beheerder van het TP Allegretto Fonds. Dit fonds belegde op enig moment voor bijna 25% in de bovengenoemde GFH fondsen en in het teakfonds. Hoezo gedwongen winkelnering? Uit de jaarverslagen op de website van het fonds blijkt overduidelijk dat er in de prachtige beleggingsjaren vanaf 2012 nauwelijks rendement wordt gemaakt, terwijl de kosten (management, marketing etc.) exorbitant hoog zijn. Met het faillissement van DCM ging ook TP Allegretto Fonds op slot. Beleggers in dit fonds kunnen niet verkopen en moeten afwachten hoeveel ze van hun investeringen terugzien.

Alweer een smet op het blazoen van onze sector. Een sector waar helaas nog steeds bedrijven werkzaam zijn die maar één belang vooropstellen: dat van zichzelf. Het voorbeeld van DCM spreekt voor zich. Terecht dat beleggers vragen gaan stellen! Hoe zit het dan met mijn vermogen? Is mijn vermogen wel veilig bij mijn vermogensbeheerder? Het blijkt ook hier weer hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd en vooral kritisch te blijven. Welk rendement wordt er met de portefeuilles behaald? Hoe hoog zijn de kosten die in rekening worden gebracht en op welke manier wordt er belegd? Welke partijen zijn er betrokken? Wie zijn de aandeelhouders?

Om ons hoeft u zich geen zorgen te maken. Ons bedrijf is solide en maakt al sinds de oprichting in 2007 (topcapital) een gezonde groei- en winstontwikkeling door en is geheel in handen van vijf vermogensbeheerders, die tevens het aanspreekpunt zijn voor onze klanten. We behoren met bijna 750 miljoen aan belegd vermogen tot de grootste vermogensbeheerders van Nederland. Stel dat we toch failliet zouden gaan? Dan is er nog niets aan de hand. Uw beleggingen zijn veilig bij een separaat bewaarbedrijf van een bank ondergebracht. Deze beleggingen bestaan uitsluitend uit liquide, transparante en beursgenoteerde fondsen. De effectenrekening staat op uw eigen naam. Het enige wat u dan zou moeten doen is op zoek gaan naar een andere vermogensbeheerder.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.