Niets is zo lastig, gevoelig en complex in ons vak als het timen of plannen van het beste aankoop- of verkoopmoment. Sommige beleggers – en zeker menige potentieel nieuwe klant – veronderstellen of verwachten dat wij het beste koopmoment kunnen bepalen. Wanneer de aanschaf van een portie aandelen minder goed of slecht uitpakt, is men in enkele gevallen teleurgesteld. Wij leggen in al onze gesprekken zo goed en zorgvuldig mogelijk uit dat ook wij als vermogensbeheerder niet in staat zijn om de koersen van morgen, komende week en laat staan volgend jaar te kunnen voorspellen. Wel weten wij dat sommige gebeurtenissen stevig kunnen ingrijpen in het sentiment van beleggers, zoals het effectief worden van de Brexit dit jaar of bijvoorbeeld het onverhoopt vastlopen van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China. Het tegenovergestelde kan echter ook gebeuren en geloof het of niet er is niemand die dit vooraf weet.

Het nabije verleden leert ons dat de door gezaghebbende personen veronderstelde ernstige gevolgen van ingrijpende (politieke) gebeurtenissen in de praktijk veelal bleken mee te vallen. Sterker nog, ná de uitslag van de Brexit verkiezingen, ná de verkiezing van Trump tot president, ná de heftige onderhandelingen met Griekenland en onlangs Italië, stegen – tegen alle verwachtingen in – de aandelenkoersen fors.

Het béste koopmoment voor aandelen is vorig jaar, vorige week, gisteren, vandaag, morgen, volgende week en volgend jaar.