Vanmorgen reed ik in de auto naar mijn werk toen ik mij realiseerde dat de maand januari alweer halverwege is. De tijd vliegt voorbij, het is een cliché maar een waarheid als een koe. Juist vanwege alle hectiek is het goed om de tijd te nemen eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Hoe is 2019 verlopen? Bent u tevreden over dit jaar? Bent u gezond gebleven, heeft u genoten van de mooie dingen in het leven, heeft u voldoende ontspanning gehad, was u tevreden met het rendement van uw beleggingen? Wellicht heeft u al gekozen voor Slow beleggen, misschien bent u er nog helemaal niet mee bekend.

Tijd voor bezinning kan goed zijn. De tijd nemen en het jaar overdenken creëert vaak weer nieuwe inzichten en ideeën.

Het ontstaan van het boek Slow beleggen

Ik neem u even mee terug naar het jaar 2015. Ons bedrijf topcapital bestond bijna 10 jaar en we vonden het passend om onze klanten een cadeautje te geven met een zinvolle boodschap. Mijn collega Peter van der Slikke bedacht een scheurkalender. Elke dag een leuke ervaring of anekdote over beleggen. We hadden immers in de jaren daarvoor meer dan voldoende materiaal verzameld om een kalender mee te vullen.

Maar een scheurkalender; hoe werkt dat in de praktijk? Je scheurt er een dag af en de inhoud verdwijnt voorgoed in de prullenbak. Dus werd het uiteindelijk geen scheurkalender, maar een boek. Dat is tijdloos en gaat veel langer mee.

Zo werd het boek Slow beleggen geboren, inclusief 365 inzichten voor succesvol langetermijnbeleggen.

Onze beleggingsaanpak volgens anderen

Natuurlijk kunnen wij prima uitleggen wat Slow beleggen betekent, maar onderstaande beoordeling op de website van een online boekhandel dekt uitstekend de lading:

Een makkelijk leesbaar boek met 365 verstandige inzichten. Die inzichten zijn niet gebaseerd op mooie praatjes en beleggingsfabeltjes, maar op controleerbare feiten die waarde toevoegen voor iedere belegger. Lees 365 dagen een klein stukje en herhaal dat jaarlijks om te voorkomen dat je in een financiële valkuil stapt. Laat je vermogen voor je werken met slow beleggen!

Slow beleggen is verankerd in ons beleggingsbeleid. Het heeft echt geen zin om actief met beleggen bezig te zijn. Het is veel beter om de rust te bewaren en het vizier op de toekomst te houden. Zo houdt u meer tijd over voor de dingen in het leven die er echt toe doen. De markt doet ondertussen z’n werk. Ondanks alle onrust in de wereld in het afgelopen decennium behaalden Slow beleggers uitstekende beleggingsresultaten. Bekijk hier onze gerealiseerde rendementen.

De onrust zal ook in 2020 vast en zeker blijven. Reden te meer om 2020 uit te roepen als het jaar van Slow beleggen.


Ben u geïnteresseerd in het boek Slow beleggen? Vraag een gratis exemplaar aan. Of lees eerst: Wat is Slow beleggen?

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.