De beleggingscategorie vastgoed is een vast onderdeel van onze beleggingsportefeuilles. Er wordt tussen 3% en 5% van de portefeuille belegd in vastgoed, afhankelijk van uw portefeuilleprofiel. Maar vaak is niet duidelijk hoe dit nou werkt. Waar belegt u precies in met uw vastgoedbelegging?

Het is mogelijk in vastgoed te beleggen zonder zelf daadwerkelijk vastgoed te kopen. Verschillende beursgenoteerde bedrijven ontwikkelen vastgoedprojecten of bezitten en beheren panden. U belegt indirect in vastgoed door de aandelen van deze bedrijven te kopen. Wij beleggen voor u in een vastgoedfonds, waar meerdere vastgoedbedrijven onder vallen. Zo zijn uw beleggingen beter gespreid.

Beleggen in ruim 300 vastgoedondernemingen

Onze vastgoedbelegging bestaat uit een wereldwijd gespreid mandje van ruim 300 beursgenoteerde vastgoedondernemingen. Deze bedrijven beleggen in heel veel verschillende soorten verhuurd vastgoed. De belangrijkste categorieën zijn winkels (17,5%), woningen (12,5%), kantoren (12,5%), industrieel vastgoed (10%) en gezondheidszorg (8%).

De aankopen van deze panden worden gefinancierd met eigen vermogen (ingebracht door de aandeelhouders) en vreemd vermogen (leningen). De huidige lage rente (de vergoeding voor het vreemd vermogen) is gunstig voor vastgoedondernemingen.

In welke regio’s wordt belegd?

Wat betreft regio’s zijn de Verenigde Staten het meest dominant aanwezig (55%), gevolgd door Europa (16%), Japan (11%), Hongkong (7%), Australië (5%), Canada (3%) en Singapore (3%). Het belang van de dollar is dus groot in deze beleggingscategorie.

Wat levert deze vastgoedbelegging mij op?

  • Rendement
    Het langjarig gemiddeld rendement van vastgoed ligt op circa 7%. Dat is lager dan het langjarig gemiddelde rendement van aandelen (circa 8%), maar daar staat tegenover dat vastgoedaandelen minder in waarde bewegen. Omdat een mix van verschillende soorten aandelen meer rust in de portefeuille brengt, is het nuttig dat deze categorie een vast onderdeel vormt van de portefeuilles.
  • Dividend
    Het dividendrendement op vastgoedaandelen is relatief hoog. Dit komt doordat de huuropbrengsten van het verhuurde vastgoed de belangrijkste bron van inkomsten vormen en (na aftrek van kosten) voor een groot deel als dividend worden uitgekeerd.

En direct vastgoed dan?

De ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland heeft dus vrijwel niets te maken met de beleggingscategorie vastgoed in onze portefeuilles. Verder is de eigen woning (en eventueel tweede woning) er natuurlijk primair voor het woongenot.

Als belegging vinden wij direct vastgoed (het kopen van appartementen om te verhuren bijvoorbeeld) alleen verantwoord als de belegger over voldoende vermogen beschikt om goed te kunnen spreiden. Is dat vermogen er niet of ziet men op tegen de extra aandacht die het vraagt, dan is beursbeleggen meestal het betere alternatief.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.