Beurskoersen kelderen en veel beleggers proberen aan deze val te ontkomen. De meest klassieke valkuil ligt dan op de loer: The Behavior Gap, het gat in het rendement door beleggersgedrag. Niet de (dalende) beurskoersen zijn de grootste bedreiging voor het rendement van de belegger. Het gedrag van de belegger zelf zorgt voor een lager rendement!

The Behavior Gap slaat op het gat tussen het beleggingsrendement en het beleggersrendement.

  • Beleggingsrendement: het rendement van een belegging die zonder ingrijpen z’n werk kan doen
  • Beleggersrendement: het rendement inclusief de uitgevoerde tussentijdse acties door de belegger

En opvallend is: het beleggersrendement is altijd lager dan het beleggingsrendement (een enkele uitzondering daar gelaten).

Lager rendement door gedrag belegger

www.behaviorgap.com

Emoties en gedrag belegger rondom coronacrisis

In tijden van crisis leer je je relaties het beste kennen en daarop vormt de coronacrisis geen uitzondering. Deze dagen spreken we heel veel relaties. Omdat bijna iedereen thuis is, krijg je vrijwel iedereen meteen aan de lijn en allemaal hebben ze hun eigen emoties bij de huidige ontwikkelingen.

De meeste mensen die ik spreek zijn vooral bezorgd over hun eigen gezondheid en die van hun dierbaren en laten het beheer van de portefeuille vol vertrouwen over aan ons. Anderen zien de verliezen met lede ogen aan en zoeken naar mogelijkheden om het bloeden te stelpen. “Is het een idee om (een groot deel van) mijn portefeuille te verkopen en weer terug te kopen als de koersen nog verder gedaald zijn?“ wordt mij met enige regelmaat gevraagd. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk is dit lastiger dan u zal denken.

Het gedrag van de belegger kost geld en energie

Als u nu uitstapt en de koersen dalen in een week nog 10% (en dat zou zomaar kunnen) en u koopt alles volgende week weer terug, dan heeft u het goed gedaan en veel geluk gehad. De meeste beleggers doen dat echter niet. Ze beginnen bij verdere beursdaling toch te twijfelen, de koersen lopen vervolgens weer op en ze wachten nog even op een beter moment. De koersen dalen vast weer een keer, want deze crisis is nog niet voorbij en dan stappen ze alsnog in. De terugval blijft echter uit en terugkopen tegen hogere koersen dan waartegen ze waren uitgestapt is wat rest.

Achteraf kunnen deze beleggers concluderen dat dit in- en uitstappen ze zowel geld als energie heeft gekost. Kortom: beleggers kiezen vaak de verkeerde momenten.

Lager rendement door gedrag belegger

www.behaviorgap.com

Maar waarom doen beleggers dit?

De motivatie voor deze onvoordelige beslissingen is heel verschillend.

  • De één is bang om (opnieuw) veel geld te verliezen, slaapt er slecht van en wil het liefst niets meer weten van de beurs. Liever renteloos (of zelfs met negatieve rente) op de bank, dan het risico lopen op nog grotere verliezen. Met de kredietcrisis van 2008 nog vers in het geheugen is dit heel begrijpelijk. Een heel enkele keer is die emotie zo sterk, dat we een relatie adviseren te stoppen met beleggen.
  • De ander is als actieve (oud-)ondernemer gewend om in te grijpen als het dreigt mis te gaan. Hij zal zich niet lijdzaam naar de slachtbank laten leiden! Ook deze emotie is heel begrijpelijk, maar net zo funest voor het lange termijn rendement.

Wat moet u doen als belegger tijdens deze coronacrisis?

Kijk goed naar uw beleggingshorizon en -doelstelling. Moet ik mijn cashbuffer aanvullen omdat mijn inkomsten als zzp-er nu onder druk komen te staan? Dat zou een zeer legitieme reden zijn om nu iets vrij te maken uit uw portefeuille. Maar dan gaat het vaak om een relatief klein deel. De herstelcapaciteit van het merendeel blijft hiermee intact.

Zijn er geen gewijzigde omstandigheden? Dan is het verstandig om nu niets op te nemen (als het goed is is uw cashbuffer groot genoeg) en pas weer te onttrekken als de koersen flink zijn bijgetrokken.

Heeft u (al langere tijd) extra middelen te beleggen? Start dan nu met aankopen en spreid uw inleg over de tijd om het instaprisico te verlagen.


Heeft u nog vragen?

De tijd zal uiteindelijk z’n werk doen en ook deze crisis zullen wij te boven komen!

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.