Frank (54) vindt klantcontact het leukste dat er is. Voordat hij zich bij ons aansloot werkte hij bij grote organisaties, maar kwam hier steeds verder van de klant af te staan. Rond zijn veertigste begon hij voor zichzelf als financieel planner, waarbij het onderdeel beleggen hem het meest interesseerde. Per toeval hoorde hij toen over Peter en Patrick. Vervolgens ging het balletje rollen en startte Frank in 2013 bij ons als vermogensadviseur en partner.

Frank woont met Laura (56) en jongste dochter Nina (19) in Ilpendam. Zijn oudste dochter Fenna (22) is drie jaar geleden verhuisd naar Amsterdam. In de weekenden is ze gelukkig nog vaak ‘thuis’. Het is een huis vol in Ilpendam: zij hebben ook twee actieve herdershonden en twee katten. Frank begint elke dag vroeg en fietst elke ochtend een flink stuk met de honden. Lees hier zijn eerdere blog: Een dag uit het leven van een vermogensbeheerder.

Hoe begon je je loopbaan?

Ik zie mijn loopbaan als een aaneenschakeling van fijne toevalligheden. Er zijn steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad gekomen, waarbij het willen helpen van mensen en slim omgaan met geld centraal staan. Ik ben erg geïnteresseerd in de mens, reden waarom ik na het vwo begonnen ben aan een studie psychologie. Vervolgens heb ik een jaar filosofie gestudeerd om te eindigen met economie. Die laatste studie is ook vooral een gedragswetenschap, met de economische ontwikkelingen als uitvloeisel.

Omdat ik vooral een doener ben, ben ik na mijn propedeuse al gaan werken. Het was de bedoeling om dit met studeren te combineren, maar uiteindelijk heb ik de studie niet afgemaakt. Via een traineeship en management development traject bij Staal Bankiers (destijds onderdeel van Achmea) bereikte ik een niveau waarbij een afgeronde opleiding minder relevant was. Mensen wisten dat ik het kon. Op latere leeftijd heb ik mij gespecialiseerd in financiële planning en heb ik hiervoor de opleiding FFP gevolgd.

Ik heb veel voor grote organisaties gewerkt, zoals Staal Bankiers en Fortis. Naarmate ik hier langer werkte en steeds meer leiding gaf, kwam ik steeds verder van de klant af te staan. Dat vond ik erg jammer. Ik was vooral bezig om de zoveelste reorganisatie in goede banen te leiden.

Veel aandacht geven aan de klant lukte daardoor niet. Ook kon ik niet meer uitleggen waarom deze veranderingen goed voor hen waren (dat was het ook niet…). Ik vind het heel fijn dat ik nu niet meer afhankelijk ben van de grillen van zo’n grote organisatie.

Welke functies bekleedde je?

Ik begon als assistent vermogensbeheerder bij een kleine gespecialiseerde bank in vermogensbeheer. Al op jonge leeftijd ervaarde ik klantcontact als leukste onderdeel van mijn werk. Later werd ik hier balansbeheerder (ook wel treasurer genoemd) wat inhoudt dat ik de totale bankbalans en bijbehorende risico’s in de gaten hield. Dit technische werk kon ik wel, maar vond ik minder leuk. Vervolgens rolde ik elke paar jaar in een nieuwe managementfunctie.

Jaren later begon ik als kantoordirecteur Staal Bankiers en regiodirecteur Fortis. Als kantoordirecteur werkte ik met een klein team van 10 mensen en had ik daarnaast nog mijn eigen klanten. Daar haalde ik tenslotte de meeste energie uit. De organisatie vond dat prima, zo lang ik maar geld verdiende. Toen Staal Bankiers de net geopende kantoren weer sloot, kwam ik bij Fortis terecht. Met veel enthousiasme startte ik hier als regiodirecteur om nieuwe markten te ontwikkelen. Totdat Fortis in 2006 ABN AMRO wilde overnemen en er uiteindelijk een omgekeerde overname plaatsvond. Mijn prachtige plannen kon ik niet meer uitvoeren.

Hoe ben je begonnen als financieel planner?

Rond mijn veertigste keek ik terug op mijn carrière en realiseerde ik me dat ik het adviseren van relaties echt het leukste vind. Vanwege de overname van Fortis door ABN AMRO kwam ik in 2008 uiteindelijk weer in een team terecht om de reorganisatie in goede banen te leiden. Dit was het moment dat ik ontslag nam. Daarna heb ik me gevestigd als financieel planner.

Na een stabiele carrière bij grote werkgevers was dit best een gedurfde stap. Toch heb ik deze eigenlijk heel gemakkelijk gezet. Misschien heeft dat iets te maken met mijn vrije opvoeding en omdat ik als kind zag dat mijn ouders moeilijke beslissingen durfden te nemen. Op mijn tiende bleek mijn moeder liever met een vrouw verder te leven. Mijn ouders zijn niet ‘omwille van de kinderen’ bij elkaar gebleven, maar hebben ieder hun nieuwe leven ingevuld. Terugkijkend is dit een heel goede beslissing geweest. ‘Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’. Dat ik mijn ‘goudgerande’ baan bij Fortis opzegde is hierbij vergeleken kinderspel en ook in mijn geval heel verstandig gebleken!

Als financieel planner sloot ik mij aan bij de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP), omdat ik echt onafhankelijk wilde adviseren. Destijds was het gebruikelijk om geld te verdienen aan provisies van productaanbieders, dat wilde ik echt niet. Bovendien was een van mijn voorwaarden dat mijn klanten alleen de rekening betaalden als zij tevreden waren met mijn advies. Slechts één iemand heeft ooit een kleine factuur niet betaald, wat prima was. Heel veel keren heeft het me goodwill opgeleverd.

Ik vond mijn werk als financieel planner heel leuk om te doen. Het enige nadeel was dat ik alles in mijn eentje deed. De ene maand was mijn agenda leeg en de andere maand moest ik mensen vanwege drukte afwijzen. Bovendien vond ik het jammer dat ik met weinig klanten een langdurige relatie kon opbouwen. Als financieel planner doe je veel eenmalig werk: je maakt een plan, bespreekt het en dan is het in principe klaar. Hooguit dat een klant bij grote veranderingen na een paar jaar terugkomt, maar dat was het dan ook.

Hoe ben je terechtgekomen bij iBeleggen?

Het onderdeel beleggen vond ik het leukste deel van het financiële plan voor een klant. Hier zit de meeste emotie in. Andere financiële producten zoals hypotheken of zakelijke financieringen zijn een stuk technischer. Beleggen gaat over economische ontwikkelingen én heeft een psychologisch aspect. Dat vind ik een leuke combinatie. Daarom gaf ik workshops over beleggen binnen de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP).

Ik stond achter mijn principes: niet proberen de markt te verslaan, de kosten laag houden en de beleggingen spreiden. Tijdens een van mijn workshops zei een lid van de vereniging tegen mij: “Dat is precies wat Peter en Patrick altijd zeggen! Je moet eens met ze kennismaken.” Dit was in 2012. Ik heb ze opgebeld en we hebben elkaar vlak daarna ontmoet. Vervolgens ging het balletje rollen.

Na een presentatie als financieel planner op een iBeleggen informatieavond, nodigden ze mij uit om te komen werken als toekomstig partner. Ik begon in 2013 als vermogensadviseur en na ruim een jaar intensief samenwerken, kocht ik me in als partner. Het is uiteindelijk een hele goede keuze geweest. Ik vind het ook veel gezelliger om met collega’s samen te werken. Bovendien is het beter voor mijn relaties, want als er iets met mij gebeurt dan kunnen mijn collega’s het oppakken. Als je dit in je eentje doet, dan is dat lastiger.

Frank Dani Maurice topcapital

Frank, Daní en Maurice

Wat is belangrijk in jouw rol als vermogensadviseur?

Ik ben altijd goed geweest met getallen, dat is belangrijk in mijn werk. Maar mijn lol en energie haal ik uit het contact met klanten door hen te helpen met het realiseren van hun financiële doelen. Wat is voor de klant belangrijk en welke financiële middelen moeten zij aanwenden om dit voor elkaar te krijgen? Beleggen is daarin een belangrijk middel.

Ik heb daarnaast veel interesse in de mens en heb goed in de gaten wat belangrijk is voor mijn relaties. Risico voelt voor de een heel anders dan voor de ander. Ook al kunnen sommige relaties zich veel risico veroorloven, is beleggen als persoon niet altijd verstandig omdat er mensen zijn die hier echt onrustig van worden. Dit vind ik boeiend om te peilen, waarbij ik soms adviseer om niet te gaan beleggen. Dit gebeurt zeer incidenteel. Daarbij is mijn werkervaring als financieel planner in mijn huidige werk nog steeds nuttig. Ik kan het totaalplaatje goed overzien. Als ik met een relatie praat over beleggingen, dan heb ik het grotere financiële plaatje goed in mijn achterhoofd.

Nu in tijden van corona vind ik het jammer dat ik ‘mijn’ relaties niet persoonlijk zie. Maar gelukkig kunnen wij videobellen. Dat werkt al veel fijner dan een normaal telefoongesprek. Bovendien hoeven mijn relaties en ik dan geen mondkapje op. Dit vind ik prettig werken omdat ik veel zie aan iemands gezicht. Misschien vind ik het zelfs beter dan een live gesprek met mondkapje.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik vind het heel fijn om met m’n meiden (zoals ik Laura en onze dochters graag noem) lekker uit te waaien op het strand of andere dingen samen te doen. Op vakanties kamperen we graag, liefst in Italië, maar Friesland of Zeeland vind ik eigenlijk net zo leuk.

Verder ben ik altijd een fanatiek sporter geweest. Sinds mijn tienerjaren roei ik. Dit is en blijft echt mijn sport. Hiermee heb ik de basis gelegd voor mijn duursportconditie. Op mijn 15e ben ik zelfs nationaal kampioen geweest in de dubbeltwee en de dubbelvier. Tegenwoordig roei ik twee keer per week met ons team ‘De Jonge Goden’, wat allemaal vijftigers zijn (een groep oude mannen die zich nog heel jong voelen). We roeien in anderhalf uur van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel en weer terug. We zeggen nooit af, behalve als we vanwege een vaarverbod het water niet op mogen. Het gaat dus in de zomer en winter door. Als het ‘s winters vroeg donker is, stap ik thuis ook wel eens op de roeimachine in de kelder.

Daarnaast fiets ik ook graag. Vóór de coronatijd fietste ik elke dag een uur heen en een uur terug naar kantoor. Behalve bij slecht weer, want drijfnat aankomen vind ik niet fijn. 18 kilometer is best ver en het kost tijd, maar ik vind een stuk fietsen wel lekker. Nu wij allemaal thuiswerken, mis ik dat wel. Daarbij heb ik ook eens in Toscane 1.000 kilometer in 6 dagen gefietst om geld in te zamelen voor KiKa. Deze combinatie met een goed doel maakt sporten leuker voor me en geeft me extra energie om de opgave te volbrengen. 

Vrije tijd Frank den Blijker topcapital

Spelen goede doelen ook een rol in je werk?

In mijn werk streef ik ook naar meer dan alleen financieel rendement. Zo zie ik duurzaam beleggen als een mooie mogelijkheid om een goed doel te dienen (een betere wereld nalaten voor onze volgende generaties) en tegelijkertijd een goed financieel rendement te realiseren.

Lange tijd was duurzaam beleggen alleen interessant voor mensen die bereid waren rendement in te leveren ten bate van een betere wereld (vanwege hogere fondskosten). Nu duurzaam beleggen mainstream geworden is, kost het geen extra geld in vergelijking met regulier beleggen. Ook dit aspect van mijn werk geeft mij veel energie.

Lees meer over duurzaam beleggen in: Beleggen voor de wereld van morgen en Duurzaam beleggen in tijden van crisis.


Het team van iBeleggen

Benieuwd naar de rest van onze collega’s? Bekijk hier onze mensen.

Contact met ons opnemen? Ga naar onze contactpagina.

iBeleggen Wij zijn iBeleggen. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.