Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren een actueel thema. Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om maatschappelijk verantwoord te beleggen. We hebben daartoe naast de reguliere portefeuilles een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)-modelportefeuille samengesteld uit duurzame (index)beleggingen.

‘Maatschappelijk verantwoord’ is net als ‘duurzaam’ en ‘sociaal’ een containerbegrip, waaraan je op veel verschillende manieren invulling kan geven. Simpelweg stellen dat een belegging wel of niet maatschappelijk verantwoord is, is daarom vaak te kort door de bocht. Als u geïnteresseerd bent in maatschappelijk verantwoord beleggen, is het van belang om er bewust van te zijn hoe dit label tot stand komt.

Het samenstellen van een duurzame indexbelegging werkt als volgt. Alle bedrijven die in de betreffende index zitten ondergaan een zogeheten ‘negative screening’. Dit houdt in dat alle bedrijven worden beoordeeld op basis van duurzaamheids- en/of maatschappelijk verantwoordelijkheidscriteria. Bedrijven die niet aan deze criteria voldoen, worden uitgesloten uit de duurzame indexbelegging. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij bedrijven die tabak of wapens produceren of zich schuldig maken aan kinderarbeid. Je zou kunnen zeggen dat vanuit duurzaamheidsperspectief de ‘rotte appels’ eruit worden gehaald.

Het risico van duurzaam beleggen in deze vorm is ons inziens het volgende. Hoe strenger de duurzaamheidscriteria zijn, des te meer bedrijven er worden uitgesloten uit betreffende de index. En, des te meer bedrijven er worden uitgesloten, hoe meer er wordt afwijken van ‘de markt’. Met onze MVO-portefeuille hebben wij een goede balans gevonden tussen duurzaam beleggen en marktbeleggen.

Mocht u meer informatie willen over de MVO-modelportefeuille, klik dan hier. Heeft u vragen over deze blog of de aanvullende informatie, e-mail mij dan gerust op roelanddebruin@ibeleggen.nl.