Toen wij in 2012 als eerste vermogensbeheerder in Nederland met online beleggingsadvies startte, konden wij niet weten dat dit fenomeen snel zou groeien en door veel vermogensbeheerders zou worden gekopieerd. Op de website Beleggingsmatch.nl staan er inmiddels 29 genoteerd. Hiervan presenteren er slechts 17 hun resultaten.

Sommige vermogensbeheerders zijn gestopt met het aanleveren van hun jaarlijkse rendementen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Indexus, maar zij bieden nu wel onder de naam Dexxi sinds begin 2016 online vermogensbeheer aan. Evi Van Lanschot heeft blijkbaar ook een systeemwijziging doorgevoerd, want ook Evi toont de gepubliceerde rendementen van eerdere jaren niet meer. Voor Knab geldt wat dit betreft hetzelfde. De reden van deze keuze laat zich eenvoudig raden. Genoemde bedrijven presteerden namelijk in de jaren ervoor fors onder hun benchmark. Het is daarom ‘begrijpelijk’ dat zij hun best doen deze informatie minder makkelijk vindbaar te maken.

Het valt voor nieuwe beleggers, maar ook voor hen die van vermogensbeheerder willen wisselen, niet mee om op een eenvoudige en snelle manier goede informatie te krijgen over het functioneren van bestaande vermogensbeheerders. Inzichtelijke rendementsvergelijkingen worden niet gegeven en u moet als persoon vooral zelf de rendementen in een spreadsheet onder elkaar zetten. U moet daarnaast alert zijn of de rendementen bruto of netto zijn, of de gebruikte profielen enigszins vergelijkbaar zijn en of de risico’s die beleggers gelopen hebben een hoger of lager rendement rechtvaardigen.

Maar goed, blijft staan dat het voor mensen met minder grote vermogens anno 2018 een stuk gemakkelijker is geworden om een online vermogensbeheerder te vinden. Het aantal beleggers is de achterliggende jaren spectaculair gegroeid. De extreem lage spaarrente is hier mede verantwoordelijk voor. Online beleggen is in de basis niet of veel minder persoonlijk dan beleggen via een persoonlijke vermogensbeheerder of adviseur. iBeleggen probeert het persoonlijk contact, zij het in beperkte mate, toch mogelijk te maken. Zo zijn onze adviseurs telefonisch bereikbaar en worden uw e-mails veelal binnen 24 uur persoonlijk beantwoord. Daarnaast geven wij regelmatig presentaties in het land.

Feitelijk staat online beleggen nog maar in de kinderschoenen. Door vele partijen wordt er momenteel flink geïnvesteerd in slimmere en meer gebruikersvriendelijke systemen. Dit geldt ook voor iBeleggen. De grote kunst bij online beleggen is om, naast het realiseren van een marktconform rendement, de kosten voor de klant zo laag mogelijk te krijgen en te houden.

Op dit ogenblik treft u enorme verschillen aan in de kosten. Hieronder staan de totale jaarlijkse kosten – op basis van de vergelijkende kostenmaatstaf – vermeld van de meest bekende online vermogensbeheerders in Nederland bij een inleg 100.000 euro. Deze gegevens zijn afkomstig van de eigen website van de desbetreffende online vermogensbeheerders op basis van een neutraal portefeuilleprofiel.

 Vermogensbeheerders Totale jaarlijkse kosten (VKM)
 Alex Vermogensbeheer (BinckBank)  1,95%
 OXBY (Velthuyse & Mulder)  1,86%
 Nationale Nederlanden  1,75%
 Koen (Blauwtulp)  1,40%
 Hof Hoorneman  1,31%
 NNEK  1,30%
 Axento (Care IS)  1,18%
 EVI (van Lanschot)  1,09%
 Doelbeleggen (Velthuyse & Mulder)  1,06%
 Dexxi (Indexus)  1,02%
 iBeleggen (topcapital)  0,78%
 Binck Forward  0,78%
Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.