In de vroege ochtend van donderdag 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen. De Verenigde Staten (VS) hadden hier al geruime tijd voor gewaarschuwd en al snel bleek het om meer dan een beperkte militaire operatie te gaan. Al meer dan een week staan we ermee op en gaan we ermee naar bed: oorlog in Europa.
De hoeveelheid nieuws is zo overweldigend dat het voor beleggers lastig is om koers te bepalen. Koersdalingen en -stijgingen volgen elkaar in rap tempo op. Graag belichten we de verschillende aspecten die in onze ogen van belang zijn voor uw beleggingen.
Humanitaire ramp
Voor de 44 miljoen inwoners van Oekraïne heeft de oorlog verschrikkelijke gevolgen. De ‘militaire operatie’ heeft zich snel ontwikkeld tot een meer omvangrijke oorlog, waarbij steeds meer burgers worden getroffen. Meer dan 1 miljoen van hen zijn gevlucht richting Polen en andere bevriende buurlanden. Vanuit het Westen wordt veel hulp geboden, maar met zulke aantallen ontheemden is dit een druppel op een gloeiende plaat.
De Oekraïners zijn vastberaden om hun land tot de laatste snik te verdedigen. De Russische opmars gaat moeizamer dan verwacht, maar het potentiële gevaar voor de bevolking wordt er niet minder door.
Sancties tegen Rusland
De VS en de Europese Unie zijn zeer eensgezind in hun afkeuring van de aanval van Rusland op de soevereine staat Oekraïne. Russische banken zijn afgesloten van het internationale betaalsysteem SWIFT, buitenlandse bezittingen van Russen op de sanctielijst worden bevroren en Amerikaanse en Europese bedrijven trekken zich massaal terug uit Rusland. Ook de sport- en cultuursector snijdt de banden met Rusland door.
De grote afhankelijkheid van Russisch gas voor de energievoorziening, van met name Duitsland, maakt de sancties echter minder krachtig. Miljoenen aan gasbetalingen blijven voorlopig nog richting Rusland gaan.
Inflatie en de stappen van de Centrale Banken
De inflatie in de VS is opgelopen tot 7,5%. De sterk gestegen energieprijzen dragen hier nog eens extra aan bij. Jerome Powell, de voorzitter van de Fed (de Amerikaanse centrale bank), verwacht dat de inflatie later dit jaar zal pieken en daarna weer daalt. Eind deze maand zal de Fed de rente waarschijnlijk, conform plan, verhogen met 0,25%. Toekomstige renteverhogingen en de afbouw van obligatie-opkoopprogramma’s (inmiddels ruim 9.000 miljard dollar op de balans) zullen steeds getoetst worden aan de realiteit van dat moment.
De Europese Centrale Bank (ECB) ziet zich geconfronteerd met een inflatie van 5,8%. De ECB verwacht nog steeds dat de inflatie volgend jaar onder de 2% zal duiken en ziet daarom voorlopig geen aanleiding om de rente te verhogen. Op 10 maart 2022 worden nieuwe ramingen verwacht.
Militaire betrokkenheid van de NAVO
De NAVO-landen zullen geen eigen militairen inzetten omdat een Derde Wereldoorlog anders onvermijdelijk lijkt, met alle gevolgen van dien. Wel worden wapens geleverd aan de Oekraïense troepen om hen te helpen de Russen te stoppen. De concrete dreiging van Poetin met de inzet van kernwapens maakt het extra belangrijk om de oorlog niet verder te laten escaleren dan nu al het geval is.
Interessant is de positie van China (en in mindere mate India) die zich inmiddels als bemiddelaar heeft opgeworpen. Als China erin slaagt de oorlog te beteugelen, dan zal dat haar macht in de wereld verder versterken. Voor China spelen er dus veel meer belangen dan het beëindigen van deze oorlog.
Effect op de beurzen en verwachtingen
Kortom, er zijn nog heel veel onzekerheden. Puur economisch is de rol van Rusland internationaal beperkt. De Russische beurs is relatief klein (en door de recente forse koersdalingen verder geminimaliseerd) waardoor het belang in uw portefeuille vrijwel nihil is.
Hoe ernstig de oorlog ook is, ons economisch gesternte is sterk en we klimmen nog steeds uit het dal van de corona-pandemie. De centrale banken hebben inmiddels verklaard nu extra alert te zijn om het economisch herstel niet in de kiem te smoren.
De eerste week oorlog in Europa heeft, hoe vreemd dat ook mag klinken, niet geleid tot forse koersdalingen. De Westerse eensgezindheid is een belangrijke reden waarom een negatieve beursreactie tot op heden uitblijft. Daarnaast heeft de Amerikaanse president Joe Biden in zijn ‘State of the Union’ krachtig verklaard dat elke centimeter van het NAVO-grondgebied zal worden verdedigd. We hopen vooral voor de miljoenen bedreigde Oekraïners, dat de oorlog niet nog erger wordt dan deze nu al is.
Flinke koersuitslagen verwacht
Voor de korte termijn is het verloop van de ontwikkelingen zeer onzeker en verwachten we dagelijks flinke koersuitslagen op de beurzen. Voor de lange termijn blijven met name aandelen relatief gunstig gewaardeerd ten opzichte van de feitelijke winstgevendheid van bedrijven. Wij schreven in onze nieuwsflits van 24 februari al dat wij geen reden zien om uw aandelenbelang af te bouwen. In verband met de lagere koersniveaus kan het zelfs interessant zijn uw aandelenbelang eventueel iets uit te breiden.
Heeft u vragen of opmerkingen?
Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over de actualiteit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.