Veel beleggers hebben last van hoogtevrees. Jaar na jaar zijn forse beurswinsten gerealiseerd en de koersen staan hoger dan ooit. Het moet toch een keer misgaan met zoveel politieke tijdbommen in de wereld (Trump, Kim Jong-un, extremisme)? Is het niet hoog tijd om winst te nemen en rustig af te wachten tot de aankomende beurscrash is overgewaaid?

In 1990 stapte ik in de beleggingswereld als assistent vermogensbeheerder. Ik viel meteen met mijn neus in de boter. CNN deed live verslag van de Golfoorlog en de prestaties van Generaal Schwarzkopf (VS) in zijn strijd tegen Saddam Hoessein (Irak). Beleggers werden er doodzenuwachtig van. Maar zelf vond ik het ook spannend en zocht naar mogelijkheden om die onrustige markt slimmer af te zijn. Die wijsheid had ik snel gevonden, waarna ik van mijn beleggingswinsten met opties mijn eerste autootje kon kopen. Echter moest ik niet veel later geld lenen om dit autootje te kunnen blijven rijden, want in mijn glazen bol bleek een ondoordringbare mist opgetrokken… Sindsdien zouden nog vele crises volgen.

De sleutel tot succesvol beleggen bleek uiteindelijk verrassend eenvoudig! Zonder glazen bol overigens, want die heb je helemaal niet nodig. Zeer goed gespreid beleggen in topkwaliteit en de kosten zo laag mogelijk houden. Dat is de basis van het succes. Is er dan niets zinnigs te zeggen over de hoogte van de beurskoersen? Ja, zeker wel! Een verstandige belegger laat zich niet afleiden door (politieke) onrust, maar kijkt naar fundamentele economische ontwikkelingen. Hoe duur zijn aandelen ten opzichte van de daadwerkelijke bedrijfswinsten? De zogenaamde koers-/winstverhouding van aandelen is op dit moment niet uitzonderlijk hoog. Hoe gaat het met de economie in het algemeen? Heel goed! De investeringen nemen toe, de werkloosheid is historisch laag en de groei blijft aantrekken.

Maar natuurlijk kent elk rendement z’n risico. Een gemiddeld jaarlijks aandelenrendement van 8% kan er alleen maar zijn dankzij jaren van onberekenbaar koersverloop. Het is onmogelijk te voorspellen wanneer de onrust in de wereld zich zal vertalen in de beurskoersen. En gelukkig maar, anders zou beleggen nooit meer opleveren dan de rente op uw spaarrekening.
Dan nog even terug naar die beurscrash. Er is op dit moment geen fundamentele reden om tijdelijk uit de markt te stappen of uw aandelenbelang af te bouwen, mits uw beleggingshorizon lang genoeg is natuurlijk. Market-timing blijft iets waar veel beleggers zich mee bezig houden, maar werkt alleen als je consequent 75% van je voorspellingen goed hebt. Je moet uit de markt stappen voordat hij omlaag gaat, maar er ook weer instappen voordat hij weer gaat stijgen. Ben je hiermee te laat, dan ben je jaren bezig om dat gemiste rendement weer in te halen. Enfin, goed timen is iets wat niemand langjarig blijkt te kunnen.

Het zou goed kunnen dat u, als u ‘gewoon blijft zitten’, af en toe tandenknarsend zult toezien hoe uw zojuist geboekte winst weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar die volatiliteit hoort er nu eenmaal bij. Des te groter is de voldoening als u na jaren van consequent beleggen tevreden kunt terugkijken op een mooi rendement en het behalen van uw beleggingsdoel!

Frank den Blijker Frank (1966) is vermogensadviseur en partner. Hij overziet het brede plaatje, is positief kritisch, hulpvaardig en stressbestendig.