De eerste stap
Die vraag is over het algemeen lastig te beantwoorden. Mensen denken daar vaak verschillend over. Gelukkig maar, anders zou het een saaie wereld zijn. De vraag is niet óf je zou moeten beleggen, maar wannéér je zou moeten beleggen. Dat aandelen op de lange termijn een veel beter rendement opleveren dan de oude vertrouwde spaarrekening, staat buiten kijf. Maar toch blijft het voor veel mensen moeilijk om die eerste stap te zetten. Ze hebben in het verleden slechte, of helemaal nog geen ervaring opgedaan.

Zakkenvullers
Met name voor de laatste groep lijkt beleggen best eng; er is geen affiniteit mee en je zou zomaar al je geld kunnen verliezen. Althans, zo komt het over. Voor de allereerste stap wordt al een ongelooflijke drempel opgeworpen; de drempel die de financiële wereld heet. De mensen die hier werkzaam zijn, worden in de kern al wantrouwt. Het zouden zakkenvullers zijn die eerst aan zichzelf denken en dan pas aan de klant. Dat is niet zo gek gezien het trackrecord van de sector. Ook wij hebben hiermee te maken en wij moeten ons, terecht overigens, net zoveel bewijzen als ieder ander.

De beurs is een stoorzender
Het zijn de media die een volgende hoge drempel opwerpen. Zelf luister ik in de auto altijd naar BNR en kan een glimlach niet onderdrukken als er weer een analist aan het woord komt die een mening heeft over ING, ASML of Shell. Leuk om naar te luisteren, want het is niets anders dan entertainment.

Als belegger, dus ook als beginnende belegger, kun je beter het financiële nieuws laten voor wat het is. Dat klinkt misschien gek, maar de mening van een analist over een aandeel (of je nu moet kopen of niet) heeft geen enkele toegevoegde waarde. Tenminste, als je een lange termijn belegger bent. Een bekende uitspraak van John Bogle, oprichter van Vanguard (één van de grootste beleggers ter wereld), luidt niet voor niets: “De beurs is een reusachtige afleiding voor iedereen die zich met beleggen bezig houdt“.

Geld en levensgeluk
Vorige week spraken wij een succesvolle ondernemer. Hij had in de afgelopen jaren meerdere keren een bedrijf opgezet en verkocht. Zijn eigen financiële zaken had hij echter laten versloffen. Geld interesseerde hem niet; het was meer het levensgeluk waarvoor hij werkte en waar hij naar zocht. Nu hij zijn laatste bedrijf had verkocht, vond hij het weleens tijd worden om zich te gaan verdiepen in beleggen. Hij kocht het boek ‘Unshakeable’ van Tony Robbins. Deze auteur is zelf ook een succesvol ondernemer en heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Robbins beschrijft op eenvoudige en efficiënte wijze hoe je volgens hem het beste kunt beleggen. Het is net of ons eigen boek ‘Slow beleggen’ is vertaald in het Engels. Zijn uitgangspunten matchen exact met die van ons.

Het boek van Robbins was de reden dat deze ondernemer contact met ons opnam. Het eerste wat hij namelijk van de auteur leerde, is dat je ervoor moet zorgen dat je met een écht onafhankelijke partij in zee gaat voor het beheren van je vermogen. Zo kwam hij bij ons terecht. Een mooi startpunt van hopelijk een lange en plezierige samenwerking.

In mijn volgende blog kom ik meer inhoudelijk terug op het boek ‘Unshakeable’ en waarom het beginnen met beleggen niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van iBeleggen en moederbedrijf topcapital. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.