Saxo Bank (BinckBank) is de laatste tijd negatief in het nieuws. Een aantal van onze relaties heeft laten weten zich hier zorgen over te maken en heeft naar onze mening gevraagd. Veel dank daarvoor en voor ons meer dan voldoende reden hier een aparte blog aan te wijden.

Waarschuwing Saxo Bank

Het spijt ons zeer dat Saxo Bank negatief in het nieuws is en dat de toezichthouders (de Nederlandse AFM en haar Franse evenknie AMF) zich genoodzaakt zien om Saxo Bank een stevige waarschuwing te geven. Saxo Bank heeft zelfs een voorwaardelijke boete opgelegd gekregen van 500.000 euro.

Negatieve berichtgeving betreft enkel Saxo Bank Retail

De AFM en de AMF verwijten Saxo Bank onvoldoende transparantie, de onvoldoende zorgvuldige afzet van risicovolle eigen producten (hefboombeleggingen), de te vaak voorkomen van administratieve fouten en het gebrek aan de verbetering hiervan, de onvoldoende grondige controle op witwasrisico’s en dergelijke. Deze zaken spelen met name binnen de Retail omgeving van Saxo Bank. Dit is het deel van de bank waar beleggers zelf een rekening kunnen openen, zonder tussenkomst van een professionele partij, zoals iBeleggen.

Deze problemen spelen bij iBeleggen niet of in veel mindere mate

Helaas kwam dit negatieve nieuws voor ons niet als verrassing. De beschreven problematiek speelt al veel langer en Saxo Bank heeft blijkbaar onvoldoende vorderingen gemaakt. Wij hebben bij onze contactpersonen van Saxo Bank recent en in het verleden diverse malen ons ongenoegen geuit.

Echter betreffen onze klachten niet de onvoldoende transparantie en het risicomanagement van de ‘eigen producten’ binnen de Retail omgeving, maar het matig functioneren binnen de Professional Desk, een relatief kleine afdeling die enkel werkt voor aangesloten vermogensbeheerders. Het openen van een nieuwe rekening gaat met gebrekkige snelheid en hun systemen functioneren traag.

De problemen die in de media worden beschreven spelen bij iBeleggen niet of in veel mindere mate. Wij nemen immers geen ‘eigen producten’ van Saxo Bank af. De met Saxo Bank afgesproken tarieven zijn 100% transparant en voor ons eenvoudig controleerbaar. De administratieve fouten zijn gelukkig beperkt en worden in voorkomende gevallen doorgaans soepel opgelost.

Problemen bij Saxo Bank raken u als iBeleggen relatie niet

Wat de kwaliteit van de klantenacceptatie betreft dragen wij als vermogensbeheerder, net als Saxo Bank, een geheel eigen verantwoordelijkheid. In de ruim 15 jaar dat topcapital bestaat, heeft zich nooit een probleem voorgedaan. Wij zijn bij AFM onderzoeken altijd positief beoordeeld.

Hoe vervelend wij de negatieve berichtgeving over Saxo Bank ook vinden, het raakt u als relatie niet of nauwelijks. Wij gebruiken Saxo Bank uitsluitend als broker zodat wij effecten kunnen aan- en verkopen, geldoverboekingen kunnen doen en vermogensrapportages kunnen samenstellen met behulp van hun databank.

U kunt ervan op aan dat wij de verschillende potentiële financiële dienstverleners (waaronder Saxo Bank) als onafhankelijke vermogensbeheerder voortdurend positief-kritisch blijven volgen. Voor de doe-het-zelf beleggers hopen wij dat de interne problemen op korte termijn worden opgelost en dat Saxo Bank de goedkeuring verdient van de betrokken toezichthouders.


Heeft u nog vragen?

Hopelijk hebben wij uw zorgen grotendeels kunnen wegnemen met deze informatie. Heeft u nog vragen of een andere reden om met ons over deze zaak van gedachten te wisselen? Voelt u zich dan vrij om ons hierover te benaderen.

> Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van iBeleggen. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.